class="single single-post postid-17839 single-format-standard">

A îmbulinat-o Vasluiul!

harta.seismica.a.romaniei.490x364

Judetul Vaslui se aflã în centrul zonei cu cel mai ridicat risc de cutremur din România. Conform unui studiu european de ultimã orã, în viitorii 50 de ani sunt posibile miscãri seismice puternice într-o mare parte a teritoriului tãrii noastre. Pentru Vaslui, hãrtile date publicitãtii lasã sã se întrevadã un posibil dezastru. În ultimii cinci ani, la cele 106 blocuri de locuinte din judet încadrate într-o clasã de risc seismic nu s-au fãcut deloc lucrãri de consolidare.

Un nou studiu la nivel european confirmã faptul cã judetul Vaslui se aflã în centrul zonei cu cel mai mare risc seismic din România. Datele au fost publicate în cotidianul francez “Le Monde”, care face cunoscute rezultatele unui studiu de ultimã orã ce vizeazã riscuri pentru urmãtorii 50 de ani. Intitulat “Seisme fãrã precedent istoric sunt posibile în Europa”, articolul face referire la rezultatele unui studiu realizat de o echipã interna- tionalã formatã din 50 de experti. Echipa a folosit, pentru prima oarã, criterii si modele matematice unice pentru a alcãtui o hartã a riscurilor de cutremur în tãrile din Uniunea Europeanã si în tãrile vecine. Hãrtile date publicitãtii aratã cã, în viitorii 50 de ani, sunt posibile miscãri seismice puternice într-o mare parte a teritoriului României. Riscul este chiar mai mai mare în Turcia, Italia, Grecia si alte state balcanice.

Zero consolidari

Din nefericire, judetul Vaslui întâmpinã cum nu se mai poate mai rãu un astfel de scenariu sumbru. În ultimii ani, la cele 106 blocuri de locuinte încadrate într-o clasã de risc seismic, lucrãrile de consolidare au fost inexistente. Practic, nu s-a consolidat nici un metru pãtrat de clãdire, iar în cazul unui cutremur de proportii, zeci de blocuri din Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti riscã sã se prãbuseascã. Singura tentativã de consolidarea a blocurilor cu risc seismic a avut loc în anul 2010, când au fost demarate lucrãri de reparatii la trei clãdiri din orasul Negresti, respectiv blocurile nr. 3, 8 si 9. Însã, în urma scandalului iscat între locatari si autoritãtile locale, campania de reabilitare s-a încheiat înainte de a începe. Mai exact, blocul 9, de pe strada Nicolae Bãlcescu, din Negresti, a fost reexpertizat si trecut de la gradul I de risc seismic (marcat cu bulinã rosie) la clasa de risc seismic III. În cazul bl. nr. 3, fundatiille sunt în conservare, asigurându-se posibilitatea continuãrii lucrãrilor dupã clarificarea aspectelor administrative. În acest context, nici soarta bl. nr. 8 nu a fost mai bunã, lucrãrile de consolidare fiind sistate. În urma scandalului creat, multe voci au spus cã reabilitarea blocurilor nu ar fi fost din start necesarã… În ultimii ani, pentru clãdirile de locuit multietajate încadrate în clasa I de risc seismic si care prezintã pericol public au fost date numeroase acte normative si s-au pus buline rosii de avertizare. Potrivit legislatiei în vigoare, proprietarii sunt singurii care decid momentul demarãrii lucrãrilor de interventie. Astfel, autoritãtile asteaptã ca proprietarii sã initieze refacerea clãdirilor, dar populatia nu dispune de banii necesari pentru o astfel de investitie. Peste 60% din persoanele care locuiesc în blocurile de locuinte încadrate în clasa I de risc seismic sunt pensionari.

Bârladul, 15 blocuri în clasa I de risc seismic

La finalul operatiunii de expertizare, specialistii au identificat în municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresti nu mai putin de 106 blocuri care au fost încadrate în diferite clase de risc seismic. Mai exact, imobilele respective prezintã un pericol ridicat de prãbusire. Lista clãdirilor de locuinte expertizate tehnic a fost actualizatã ultima orã la 31 ianuarie 2008. La data respectivã, autoritãtile locale din orasul Negresti, în colaborare cu reprezentantii Ministerului Lucrãrilor Publice au finalizat lista cu încadrarea în clasele de risc a clãdirilor. Este vorba despre nouã imobile, construite în perioada 1962 – 1979, care au un regim de înãltime de la parter plus douã etaje, pânã la patru etaje. În municipiul Bârlad sunt 52 de blocuri afectate, din care 15 blocuri sunt incluse în clasa I de risc seismic. În municipiul Vaslui sunt 40 de blocuri încadrate în clasele II, III, IV de risc seismic, iar în municipiul Husi sunt 5 blocuri, incluse în clasele II si III de risc.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>