class="single single-post postid-32626 single-format-standard">

Acuzaţii grave de malpraxis: M-a nenorocit pe viaţă

ursu_gabriel

Un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Mihai Emanuel Toma, este acuzat că a aplicat eronat procedurile în cazul unei intervenţii chirurgicale, apoi a minţit în biletul de externare întocmit la plecarea pacientului spre o clinică din Iaşi. Prin vocea chirurgului Mircea Zavate, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, breasla încearcă să se apere: “Un caz nefericit ca evoluţie, dar pe un organism tarat de probleme foarte mari în urma operaţiei anterioare şi a cancerului”.

“M-a nenorocit pe toată viaţa domnul doctor! Eu nu mă pot spăla singur, nu pot să car nimic, nu pot să fac absolut nimic. Am rămas desfăcut. Am avut anus contra naturii de pe urma domnului doctor, până în luna iunie, când am fost operat. M-am operat la Vaslui, pentru că mi s-a spus că nu este o intervenţie grea”, îşi începe relatarea Cătălin Gabriel Ursu, fost pacient al chirurgului vasluian Mihai Emanuel Toma.
“El este un doctor foarte bun, dar operează pe bandă rulantă. Mi-a greşit operaţia şi nu a avut măcar bunul simţ să-şi ceară scuze”, continuă Ursu, care l-a reclamat pe medic la Poliţie şi la Colegiul Medicilor, dar este hotărât să meargă şi în instanţă: “L-am reclamat pentru tentativă de omor din culpă”.
Săptămâna trecută, chestiunea a fost discutată în Colegiul Medicilor Vaslui, însă conducerea acestui for a hotărât că trebuie să asculte, înainte de a se pronunţa, vocea unui specialist, drept pentru care au pus toate documentele medicale şi istoricul cazului la dispoziţia unui expert medical, Ştefan Georgescu.
“Expertul nu s-a pronunţat. Aşteptăm, deci nu ne putem pronunţa”, a menţionat Mircea Zavate, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, care a avut totuşi câteva aprecieri asupra cazului, în calitatea sa de chirurg: “Organismul slăbit de intervenţia anterioară (la vezica urinară – n.r.) şi de cancer a respins materialul. Plasa a fost respinsă şi plaga a rămas ca la început”.
Ursu acuză şi diferenţele mari dintre biletul de externare emis de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui şi cel de internare la Spitalul “Sfântul Spiridon” Iaşi: “Domnul doctor Toma spune aşa în biletul său de externare: «Iniţial, evoluţie foarte bună, pacientul şi-a reluat alimentaţia semisolidă în ziua a patra post-operator». Nici vorbă. Toată familia mea poate să confirme”.
“S-a operat dimineaţă, pe 17 ianuarie 2015, pentru amplasarea unor drenuri peste plasa abdominală care supura, fiind de o lună şi jumătate în corp. A ieşit din operaţie cu inele tip Georgescu, care îi sugrumau instestinele. Pe 18 ianuarie, pe la ora 12, am venit cu supă şi cu ceai. L-am găsit cu insuficienţă respiratorie, insuficienţă renală şi ocluzie abdominală mecanică. Până la 5 după-amiază am tot căutat medicul, care era în blocul operator. Neputând să iau legătura cu el, am apelat la ceilalţi doctori pentru a-mi ajuta soţul. Cei de la Chirurgie l-au chemat pe medicul şef, care a constatat că soţul meu nu mai putea fi ţinut pe salon şi l-a dus de urgenţă pe Terapie Intensivă. Am rămas toată noaptea în spital, văzând că soţul nu se simţea deloc bine. Domnul doctor a scris la externare că soţul a stat patru zile post-operator în secţia Chirurgie şi că a avut şapte scaune apoase în opt ore şi vărsături. Nu a avut tranzit reluat şi nu a fost alimentat cu alimentaţie semisolidă, nu a mâncat deloc”, arată Mihaela Ursu, soţia pacientului.
“El m-a operat pe data de 17 ianuarie. Pe 17, dimineaţă, m-a dus pe salon, iar pe 18, în cursul dimineţii, până în ora 12, mi-am pierdut cunoştinţa. El spune că eu am stat patru zile pe salon, ceea ce nu este adevărat”, mai spune Gabriel Ursu.

“Un caz nefericit ca evoluţie”

“În noaptea de 18 spre 19 ianuarie, am avut un moment de luciditate şi i-am dat telefon soţiei să urce la salon pentru că îmi este foarte rău. Aveam burta foarte umflată şi foarte tare. A vorbit cu medicul de gardă să-l cheme pe doctorul Toma. «Cum să-l deranjăm pe domnul doctor?», a spus el. Domnule, deranjaţi-l, că dacă nu, îi dau eu telefon! A venit domnul doctor, m-a băgat în sala de operaţie şi m-a deschis. El omite să spună că mi-a secţionat intestinul subţire în şapte locuri. Cei de la Iaşi o spun însă în biletul de la internare. După ce m-a deschis, mi-a pus o pungă de urină pe deasupra şi mi-a cusut-o”, explică Ursu.
El spune că este vina medicului vasluian că a trebuit să ajungă la Iaşi, unde a fost operat de trei ori în primele cinci zile de la internarea la “Sfântul Spiridon”, ca o consecinţă directă a tratamentului de la Vaslui: “Am două operaţii la Vaslui şi nouă la Iaşi, în decursul a patru luni”.
Mihaela Ursu afirmă că suferinţa soţului nu se poate numi în niciun caz “evoluţie bună”, aşa cum a scris chirurgul Toma în documentul de la externare: “După ce a fost operat din nou, a ieşit intubat, în comă indusă şi cu plagă abdominală deschisă, peste care avea cusută, de margini, o pungă urinară. În această stare a rămas până pe 23 ianuarie, când, la cererea mea şi cu ajutorul medicilor din Iaşi, cei de la Vaslui şi-au dat acceptul pentru transfer, chiar dacă deja era foarte riscant”.
Familia Ursu îl consideră vinovat pe chirurgul Toma nu numai pentru starea în care se află Gabriel Ursu, ci şi pentru cheltuielile suplimentare (numai orteza lombară, care trebuie schimbată la fiecare jumătate de an, costă peste 250 de lei), ca să nu mai vorbim de faptul că omul nu va mai putea avea o viaţă normală.
“Organismul său a fost slăbit după precedenta intervenţie. Cancerul slăbeşte organismul. Nu a suportat materialul de sutură, dar nu exista o altă posibilitate. În cazul intestinului subţire, a găsit zone la limită ca aspect şi i-a făcut suturi multiple. Nu era perforat, dar era compromis. S-au făcut suturi care nu au ţinut şi a urmat perforaţia. La cinci zile, a apărut prima fistulă digestivă. Una dintre suturi a cedat. Este un caz nefericit ca evoluţie, dar pe un organism tarat de cancer şi intervenţia anterioară, cu probleme mari”, a concluzionat Mircea Zavate, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Vaslui.

foto>obiectivvaslui.ro

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>