class="single single-post postid-27149 single-format-standard">

Amenzile neachitate afectează proiecţiile bugetare: Fără antidot

amenda_691440b896

O parte a vasluienilor par să nu dea doi bani, chiar la propriu, pe amenzile primite în decursul timpului, care s-au transformat în adevărate găuri în bugetele localităţilor din mediul rural. Pierderile sunt mari, iar şansele de a mai fi recuperat vreun ban din buzunarele datornicilor, incerte. «E un cerc vicios: din amendă în muncă în folosul comunităţii, apoi, dacă refuză să muncească, din nou în amendă, apoi iar în muncă… şi tot aşa mai departe», afirmă primarii vasluieni.

Multe primării din judeţul Vaslui au ajuns la limita supravieţuirii bugetare din cauza unei anomalii, spun edilii: amenzile acordate sunt luate în calcul ca venituri, deşi cea mai mare parte a acestora nu sunt achitate niciodată. Faptul că, în foarte multe cazuri, cetăţenii aleg să nu-şi plătească amenzile, iar autorităţile nu au cum să-i constrângă este o reală problemă. Mai ales în zonele rurale, multe dintre aceste persoane ajung să cumuleze datorii din amenzi de ordinul miilor de lei, lucru care declanşează apariţia unui cerc vicios: oamenii nu achită, primăriile nu strâng bani la buget, iar datornicii, figurând ca având cazier fiscal, întâmpină dificultăţi la primirea de indemnizaţii sau ajutoare sociale.
Cele mai importante sume restante s-ar aduna, la nivelul primăriilor, din amenzile de circulaţie şi cele silvice. Edilii afirmă că situaţia trebuie lămurită printr-un act normativ, pentru că nu pot fi angajate cheltuieli pe baza unor sume virtuale.
«Cam un miliard de lei vechi de la bugetul teoretic al comunei este virtual pentru că nu au fost achitaţi aceşti bani. Populaţia e săracă, nu poate plăti aceste sume. Bineînţeles că în unele cazuri este şi vorba de rea-voinţă, numai că aceşti bani sunt luaţi ca venituri, iar sumele defalcate pe care le primim sunt mai mici cu aceste aşa-zise venituri. Ni se spune că trebuie să recuperăm aceşti bani din amenzi. Cum?», ne-a declarat un primar din mediul rural.
Edilii intenţionează să discute cu parlamentarii vasluieni un proiect de act normativ conform căruia amenzile să nu mai fie luate în calcul pentru proiecţiile bugetare pe anul următor. Totodată, amenzile neplătite să fie imediat transformate de instanţe în muncă în folosul comunităţii. Deşi legea care reglementează transformarea cuantumului amenzilor în ore de muncă există încă din 2001, autorităţile au început să o folosească abia în ultimii ani, probabil din cauza dificultăţii cu care se întocmeşte dosarul pentru fiecare amendă neachitată în parte.
«Ştim mai de mult, dar trebuie un dosar întreg. Este foarte greoaie procedura şi apoi trebuie să stai neapărat cu respectivii când sunt la muncă, trebuie supravegheaţi, că, în caz că se întâmplă ceva, Doamne fereşte, intră şi primarul în belea», spun edilii.

Cum se calculează

Calculul se face raportat la salariul minim brut pe ţară, adică amenda se împarte la 5,059 lei (salariul minim orar). Astfel, o amendă de 100 de lei se transformă în 19,7 ore de muncă. Practic, se ajunge la 19 ore pentru că se rotunjeşte în favoarea contravenientului.
Procedura e următoarea: în cazul în care contravenienţii nu au mijloace financiare şi nici bunuri pentru a putea fi executaţi silit, primăriile la care sunt înregistrate amenzi neachitate restituie procesele verbale instituţiilor care au aplicat respectivele sancţiuni. Acestea sunt obligate să ceară instanţelor înlocuirea amenzilor cu muncă în folosul comunităţii. Lucrurile sunt cât se poate de simple, dar în practică amendaţii pot chiuli bine mersi de la lucrările stabilite de judecători şi, ulterior, de primar. Iar dosarul se întoarce în instanţă pentru că primăria trebuie să ceară înlocuirea muncii în folosul comunităţii cu amendă contravenţională.
«Adică, o luăm de la capăt. E un cerc vicios: din amendă în muncă în folosul comunităţii, apoi, dacă refuză să muncească, din nou în amendă, apoi iar în muncă… şi tot aşa mai departe», afirmă primarii vasluieni.
Iniţial, reglementările privind regimul juridic al contravenţiilor prevedeau şi măsura închisorii pentru cei care nici nu-şi plăteau amenzile, dar nici nu voiau să muncească în folosul comunităţii. Închisoarea contravenţională a fost desfiinţată prin ordonanţă de urgenţă, pe motiv că nu ar fi fost constituţională.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>