class="single single-post postid-36497 single-format-standard">

Apicultura merge destul de bine

albine

În ultimii cinci ani, efectivele de albine şi numărul de persoane care practică apicultura s-au dublat la nivelul judeţului nostru. Unul dintre motoarele acestui trend a fost alocarea fondurilor europene nerambursabile în cadrul mai multor măsuri din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.
“Apicultura este o ocupaţie veche în judeţul Vaslui. În prezent, cei aproximativ 6.000 de apicultori înregistraţi au în jur de 70.000 de familii de albine. Ca urmare, cursul de apicultor organizat de Camera Agricolă este extrem de solicitat. Numai în anul 2015 l-au absolivit 487 de persoane. Costă doar 250 de lei”, ne-a declarat Vasile Puf, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Vaslui.
Vremea capricioasă din ultima perioadă dă însă bătăi de cap apicultorilor. Din cauza temperaturilor scăzute, familiile de albine nu pot ieşi la rapiţă, iar crescătorii înregistrează pierderi.
“În iarna care tocmai s-a încheiat, am avut o rată de mortalitate de numai 2-3%, faţă de anul trecut, când a fost o adevărată tragedie în stupi, iar 30% din efective au murit. Din păcate, din cauza frigului, albinele nu ies la cules nectar şi polen din rapiţă şi celelalte plante înflorite”, a mai spus Vasile Puf.
Apicultorii din judeţ au probleme şi cu fermierii care îşi stropesc culturile agricole şi nu anunţă.
“Zilele trecute, a fost un caz la un apicultor din satul Siliştea, comuna Todireşti, cu 50 de familii de albine afectate. Agentul agricol trebuie să anunţe la primărie când stropeşte culturile, pentru ca primăria să anunţe apicultorii. În fiecare an ne confruntăm cu situaţii în care nu există o colaborare între fermieri, apicultori şi primării”, a explicat Vasile Puf.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com/ConectatiVaslui/

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>