class="single single-post postid-37179 single-format-standard">

Asistatii social vopsiti vor fi trimisi sã munceascã

big_f05ad9b0ffecc9116d618c0af3b1f77d

Pe cei aproximativ 100.000 de vasluieni care primesc ajutoare sociale îi asteaptã vremuri grele. Pentru a elimina din sistem falsii asistati, Ministerul Muncii va dezvolta programe informatice, conectate la ANAF si Evidenta Populatiei. Mai mult, pentru a încuraja munca si a sustine financiar doar persoanele cu adevãrat sãrace, trei tipuri de ajutoare vor fi reunite în venitul minim de insertie: venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutoarele pentru încãlzire.

Persoanele care incaseazã prestatii sociale vor fi verificate la sange de specialistii din cadrul Ministerului Muncii. Pentru a elimina din sistem persoanele care nu au dreptul la asistentã socialã, va fi implementat un sistem informatic integrat prin care sã fie monitorizate toate drepturile sociale. Dragos, Parlaru, ministrul Muncii, a declarat pentru „Capital” cã va avea loc o colaborare cu Evidenta Populatiei, si cu ANAF, pentru a fi identificate persoanele care nu si-au achitat taxele si impozitele anuale, veniturile realizate din activitãti independente, sau alte tipuri de venituri. „Cred cã numãrul falsilor asistati social va scãdea dacã bazele de date ale institutiilor statului vor fi interoperabile. Iar pentru acest lucru e nevoie de training al personalului si module de interfatare prin accesarea de fonduri europene. E vorba de dezvoltare de aplicatii informatice complexe”, a spus Dragos Paslaru. O altã directie pe care va actiona Ministerul Muncii este incurajarea muncii, in detrimentul incasãrii ajutoarelor sociale de la stat. „Pentru a incuraja munca, trebuie sã fiu sigur cã, prin ajutoarele sociale, tintesc exact oamenii care au cea mai mare nevoie de ele. Si aici, primul pas a fost fãcut prin programul cu Banca Mondialã, program prin care, de la 1 ianuarie 2017, trei tipuri de ajutoare vor fi comasate intr-unul singur, asigurand venitul minim de insertie”, a mai spus ministrul.

35.000 de familii integrate în venitul de insertie

În judetul Vaslui beneficiazã de venit minim garantat circa 11.000 de familii si persoane singure, 14.000 de familii beneficiazã de alocatiei de sustinere, iar circa 19.000 de beneficiari au incasat ajutoare pentru incãlzirea locuintei. Practic, aproximativ 35.000 de familii care beneficiazã de aceste trei tipuri de prestatii sociale vor primi, din anul viitor, venitul minim de insertie. Cum, in medie, o familie este formatã din trei membri, in jur de 100.000 de persoane vor fi afectate de noile modificãri in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor sociale. La nivelul judetului Vaslui, neplata taxelor si impozitelor locale pe anul 2015 a lãsat fãrã alocatia de sustinere 159 de famili din judetul Vaslui. Desi au fost notificate cu privire la obligativitatea plãtilor, nu s-au conformat si, astfel, au pierdut prestatiile sociale. Dacã in urmãtoarele cinci luni achitã restantele la bugetul local, beneficiarii isi vor primi drepturile restante. În medie, 14.000 de familii din judetul Vaslui primesc lunar alocatie de sustinere. Tot din cauzã cã nu si-au achitat panã la data de 31 martie 2016 taxele si impozitele locale aferente anului trecut, 22 de familii au rãmas fãrã indemnizatie. În anul 2015, in judetul Vaslui au beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului 1.927 persoane, fiind plãtitã o sumã de 17.064.362 lei.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>