class="single single-post postid-38572 single-format-standard">

Aspecte ale artei populare din judeţul Vaslui

carte

Arta populară din judeţul nostru este amplu reflectată în cea mai nouă carte a profesorului Dan Ravaru. Lucrarea va fi prezentată în cadrul Târgului Meşterilor Populari din parcul Copou, care va avea loc în perioada 2-4 septembrie.

Cunoscutul etnograf vasluian Dan Ravaru revine în faţa publicului cititor cu o nouă carte. Este vorba despre lucrarea “Aspecte ale artei populare din judeţul Vaslui”, în care autorul oferă cu generozitate spaţii importante meşterilor populari şi meşteşugurilor, unele dintre ele dispărute de ceva vreme.
Aşa aflăm, de pildă, că în satul Dumasca (Tăcuta) confecţionarea obiectelor din cânepă a fost la modă, oamenii fiind interesaţi în special de hamurile de cai. La Todireşti predomină dulgherii, butoaiele, căruţele şi mobila.
Tot din cartea lui Dan Ravaru aflăm că ţesătoarele cele mai bune se găsesc la Vetrişoaia, un alt bazin al acestui meşteşug fiind Laza. Lemnul mai este prelucrat la Dragomireşti şi Codăeşti, iar costumele populare sunt realizate la Micleşti.
Autorul vorbeşte şi despre ceramica de la Brădeşti, atât de apreciată pe plan naţional, precum şi despre sărbătoarea lemnului de la Epureni, unde Ticu Ungureanu a reuşit să transmită precupările sale unui număr important de tineri, garantând conservarea artei lemnului în zonă.
“O trecere în revistă, oricât de sumară, a ansamblului meşteşugurilor şi meşterilor populari din judeţul Vaslui, a trăsăturilor caracteristice prezenţei lor contemporane, trebuie în mod necesar să ia în considerare câteva aspecte de ordin istoric. În arealul actualului judeţ Vaslui sunt incluse, în cea mai mare parte, fostele ţinuturi Fălciu, Tutova şi Vaslui, zona fiind reprezentativă pentru Podişul Central Moldovenesc. În cercetarea etnografică a teritoriului actual al judeţului Vaslui remarcăm adevărate fluxuri şi refluxuri, care au determinat rezultate undeva parţiale, deşi există bogate tradiţii în acest sens”, a declarat Dan Ravaru.

foto:obiectivvaslui.ro

Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>