class="single single-post postid-6247 single-format-standard">

Asteptam o ancheta aspra! VEZI DECLARATIA PARINTILOR

429202_249633228461304_852622806_n

Rudele tinerilor decedati în spitalul vasluian vor sã fie pedepsiti vinovatii

HAOS Demisia medicului anestezist Aurel Zabolotnîi dã peste cap buna functionare a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. De douã zile, aici se opereazã doar urgentele majore, celelalte cazuri fiind dirijate cãtre unitãtile spitalicesti din Iasi. Asta, dupã ce o copilã de 17 ani din Codãesti a murit imediat dupã ce a fost operatã de apendicitã, iar pãrintii ei au declansat rãzboiul împotriva eventualilor responsabili. Durerea si neputinta în fata mortii, i-a adus pe cei doi pãrinti aproape de rudele tânãrului de 29 de ani din Feresti, care a decedat în conditii neclare încã, dupã ce i s-a administrat o dozã de anestezic. Cele douã familii merg împreunã în instantã. Oamenii nu se vor linisti decât dupã aflarea adevãrului.

„Explozivã”. Asa catalogheazã medicul Lelia Croitoru actuala situatie de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Rãmasã fãrã al treilea medic de anestezie-terapie intensivã prin demisia dr. Aurel Zabolotnîi, conducerea unitãtii spitalicesti se aflã în imposibilitatea de a mai asigura gãrzile în aceastã sectie. Ceilalti doi medici, Angel Bologa si Elisabeta Filip, asigurã doar urgentele, asa cã pacientii care pot fi temporizati sunt dirijati cãtre unitãti sanitare din Iasi. Pentru acest lucru, inclusiv Serviciul Judetean de Ambulantã Vaslui suplimenteazã numãrul de echipaje, astfel încât sã efectueze aceste transferuri în timp util. „Dupã demisia domnului doctor, în sectia Anestezie Terapie Intensivã au rãmas doi medici, care trebuie sã asigure anesteziile pentru tot spitalul. Domnul doctor Bologa a stat în spital 72 de ore. Astãzi (ieri n.r.) a revenit la lucru doamna doctor Filip, pe care am chemat-o din concediu. Va lucra fiecare câte 24 de ore. Chiar si asa, nu poate fi acoperitã întreaga cazuisticã chirurgicalã. Am stabilit sã se opereze doar urgentele de grad 0, iar restul cazurilor sunt dirijate la Iasi cu ambulanta. Cãutãm solutii pentru a depãsi aceastã situatie explozivã. Am cerut ajutorul colegilor de la Iasi, de la Bârlad, sãptãmâna viitoare vom gãsi o rezolvare”, a declarat dr. Lelia Croitoru. În fiecare an, conducerea spitalului scoate la concurs postul vacant de medic anestezist, însã nimeni nu se înscrie. „Judetul Vaslui rãmâne neatractiv pentru medici. E cunoscut faptul cã e o zonã sãracã, spitalul nu dispune de o bazã tehnico-materialã superioarã, iar autoritãtile de la noi nu dispun de fondurile necesare pentru a asigura potentialilor doritori mãcar o locuintã de serviciu. Asa cã am apelat la serviciile domnului doctor Zabolotnîi pentru a putea asigura linia de gardã la ATI, iar cu acordul Ministerului Sãnãtãtii, acesta îsi putea face meseria pânã la vârstã de 70 de ani, adicã încã un an de zile. Vorbim de cel mai vechi anestezist din spital, care are o carierã de aproape 40 de ani si care a avut un traseu ireprosabil. Cele douã cazuri l-au adus într-o stare de soc. Imediat dupã decesul adolescentei s-a închis în cabinetul dumnealui, ne-am fãcut griji, am chemat chiar medicul psihiatru sã stea de vorbã cu Domnia sa. A fost o zi tragicã”, a mai spus dr. Croitoru.

„Vreau sã stiu de ce a murit copilul meu!”

Sâmbãtã dupã-amiazã, Doinita Alexandra Damian a murit dupã ce a fost supusã unei banale interventii chirugicale. Întors din Belgia, ieri dimineatã, tatãl fetei a mers direct la spital pentru a cere socotealã medicilor, iar mai apoi s-a oprit la politie sã depunã plângere.

„Am fost la directoarea spitalului, toti îsi cer scuze, regrete, condoleante, dar nimeni nu îmi mai aduce mie copilul înapoi. Suntem hotãrâti sã dãm în judecatã cei doi medici. Nu trebuiau sã umble si la chistul ovarian. Trebuiau sã ne cearã pãrerea. Dacã noi eram de acord si fata murea, era vina noastrã. Asa, au operat-o, sã îsi asume rãspunderea. Acum câteva zile a mai murit un om de 29 de ani din Feresti. Anestezistul a lãsat un copil de 4 ani fãrã tatã. De ce nu s-au luat mãsuri încã de atunci cu acest medic?! Ce mã încãlzeste pe mine cã se duce la puscãrie, cã si-a dat demisia?! Eu nu mai am copil. Am muncit 22 de ani cu palmele goale sã îmi cresc cei patru copii. Pentru Doinita nu mai pot face nimic, decât sã aflu adevãrul. Trebuie sã stiu ce s-a întâmplat cu ea, iar vinovatii sã plãteascã”, a spus Costel Damian, tatãl copilei. Ei au luat deja legãtura cu sotia lui Ilie Chiritã, tânãrul de 29 de ani, decedat în urma anesteziei administratã de medicul Zabolotnîi. Vor sã îsi uneascã eforturile si sã le facã dreptate oamenilor dragi pe care i-au pierdut într-un mod atât de brutal.

Solidarã cu suferinta pãrintilor Doinitei

Vestea cã o adolecentă de 17 ani a decedat la spital a luat-o prin surprindere pe Florentina Chiritã, sotia tânãrului de 29 de ani decedat în conditii suspecte. Afectatã de aceastã nouã tragedie nu a stat pe gânduri si a contactat familia fetei în speranta cã împreunã vor avea forta necesarã de a lupta împotriva celor care le-au rãpit persoanele dragi. Desi nimic nu îi mai poate aduce înapoi sotul, considerã cã nu trebuie sã mai treacã nimeni printr-un asemenea cosmar. “Am mers la Parchet si am depus o plângere, însã la Colegiul Medicilor nu am mers încã deoarece am înteles cã trebuie sã astept rezultatul autopsiei. Imediat ce am aflat de decesul adolescentei am luat legãtura cu familia ei si, din câte am înteles, vor face o plângere împotriva medicului anestezist si vor apela la acelasi avocat la care am apelat si eu, astfel încât cazurile sã meargã odatã. M-au sunat pãrintii fetei sã mergem la spital si sã cerem explicatii, dar am refuzat pentru cã eu am mai încercat sã vorbesc cu medicii si nu a stat nimeni la discutii cu mine, pe motiv cã nu au venit rezultatele necropsiei. Sunt alãturi de ei, îi înteleg si mã rog sã gãseascã puterea sã învingã tot rãul!”, a declarat Florentina Chiritã.

Colegiul Medicilor ancheteazã cele douã decese

Atât conducerea spitalului vasluian, cât si familia adolescentei au sesizat Politia în acest caz. Politistii de la serviciul de investigatii criminale au dispus necropsia la Serviciul de Medicinã Legalã Vaslui pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor decesului. Si Colegiul Medicilor a început o anchetã. Dacã medicul va fi gãsit vinovat, riscã sã îsi piardã dreptul de liberã practicã. „Începem sã strângem documente, e vorba de foi de observatii, protocoale de operatii, fise de anestezie. Vom discuta apoi cu medicii implicati, atât în cazul tânãrului din Feresti, dar si al fetei de 17 ani, dar si familiile acestora. E foarte greu de spus ce s-a întâmplat pentru cã în ambele situatii era vorba de oameni tineri, care nu aveau alte suferinte. Numai necropsia si examenele ulterioare vor stabili exact ce s-a întâmplat. Dacã se stabileste cã este un caz de malpraxis, medicul riscã suspendarea din activitatea medicalã, ridicarea dreptului de liberã practicã”, a spus dr. Mircea Zavate, presedintele Colegiului Medicilor Vaslui.

Related posts:

Sursa: vrn.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>