class="single single-post postid-20296 single-format-standard">

Bancnota de 500, refuzatã de mame!

52575_1

Stimulentul de insertie nu este atractiv pentru mãmicile vasluiene. La aproape 2.000 de mame aflate în concediu de maternitate, doar 386 au preferat se întoarcã mai repede la serviciu. Stimulentul financiar în valoare de 500 lei se acordã pe o perioadã de pânã la doi ani mamelor care se reîncadreazã mai repede în câmpul muncii.

Mãmicile din judetul Vaslui nu se înghesuie sã renunte la concediul de maternitate pentru a reveni în câmpul muncii. În prezent, la cele 1.983 de indemnizatii pentru cresterea copilului aflate în platã, sunt în executie numai 386 de stimulente de insertie. Numãrul pãrintilor care preferã serviciul în locul cresterii bebelusului este foarte redus, tinând cont cã stimulentul a fost instituit în urmã cu trei ani. Sprijinul financiar a fost “inventat” pentru a determina mamele sã renunte la concediul de maternitate si sã se întoarcã în câmpul muncii. Sprijinul financiar este în valoare de 500 lei si se acordã pe o perioadã de pânã la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap. De acest drept beneficiazã mamele care au ales sã rãmânã în concediul de crestere a copilului maxim un an si se întorc mai repede la servici. Mai exact, mamele primesc stimulentul când nu mai beneficiazã de maternitate, iar tatii, de la nasterea copilului, în cazurile când mamele continuã sã rãmânã în câmpul muncii si dupã nastere. Prima optiune a mamelor constã într-un concediu de un an, cu un cuantum al indemnizatiei între 600 si 3.400 lei. Numai aceste mame care au preferat prima variantã prevãzutã în lege pot apela la stimulentul de insertie, dacã se întorc la lucru mai devreme de un an. A doua optiune prevede un concediu de maternitate de doi ani, cu un cuantum al indemnizatiei între 600 si 1.200 lei.

Banii înapoi

În cursul acestui an, în urma desfãsurãrii campaniei de verificare a beneficiarilor de indemnizatie pentru cresterea copilului din judetul Vaslui, 18 persoane au de restituit statului 35.316 lei. Beneficiarii în cauzã au realizat venituri de naturã salarialã în perioada concediului de crestere a copilului. Inspectia Socialã a verificat dosarele pentru a constata existenta copiilor actelor de identitate apartinând copiilor beneficiari de indemnizatie si pãrintilor pentru verificarea CNP-urilor care, din încrucisarea bazelor de date, au reiesit ca inexistente sau decedate, si verificarea declaratiilor/adeverintelor de venit – verificarea concordantei între veniturile declarate si cele regãsite în baza de date ANAF. “Beneficiarii de indemnizatie pentru cresterea copilului trebuie sã îsi stopeze toate veniturile. Mai devreme sau mai târziu, aceste venituri vor apare prin încrucisarea bazelor de date. Pentru orice mamã care va fi descoperitã cu venituri în plus, se va calcula un debit nu pe veniturile respective ci pe indemnizatie, care este mult mai mare. Viitorii beneficiari trebuie sã înceteze orice contract cu firme, prin care se obtin tot felul de venituri”, a spus Sorin Prepelitã, directorul Agentiei Judetene pentru Plãti si Inspectie Socialã Vaslui.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

 

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>