class="single single-post postid-52716 single-format-standard">

Barladul si-a serbat „ziua de nastere”, pe data de 8 octombrie Implinindu-se 610 ani de la prima atestare documentara a localitatii

1_ Salutari din Barlad

„… Inceputurile Barladului dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea. Urmatorul izvor care ne ofera detalii cu privire la situatia asezarii este privilegiul comercial dat la 8 octombrie 1408 de Alexandru cel Bun negustorilor din Liov. Interesant este ca Barladul apare nu numai ca simplu punct de vama pentru taxarea pestelui adus de polonezi de la Braila, ci si ca ultima vama, alaturi de Bacau. «Vama de margine» ne introduce Intr-un subiect controversat ce are legatura cu Intinderea }arii Moldovei si a puterii domnului acesteia la finele veacului al XIV-lea – Inceputul secolului al XV-lea.

Negotul cu peste si alte marfuri aducea venituri importante, atat domniei cat si locuitorilor oraselor. De altfel, pestele apare si In privilegiul dat orasului de Stefan cel Mare In circa 1494-1495”, scrie Laurentiu Radvan In lucrarea „Contributii la istoria unui vechi oras al Moldovei: Barlad”.
Potrivit reprezentantilor municipalitatii, In semn de recunostinta, Primaria Barlad intentioneaza sa realizeze doua busturi omagiale, care sa Ii Infatiseze pe Alexandru cel Bun si pe tatal sau, Roman al Musatei.

Citeste mai departe pe: www.monitoruldevaslui.ro

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>