class="single single-post postid-1924 single-format-standard">

BERD va investi în producţia de energie regenerabilă din România

BERD  va investi în producţia de energie regenerabilă din România

Potrivit Strategiei pentru România, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va investi în dezvoltarea energiei regenerabile în țara noastră. Scopul este ca România sa-şi atingă obiectivele stabilite de UE până în anul 2020 dar se are în vedere și necesitatea de a proteja biodiversitatea la nivel european. România s-a angajat ca până în anul 2020  cota de electricitate produsă din surse regenerabile sa crească până la 38% din totalul energiei produse.

Documentul  BERD laudă statul român pentru progresele care s-au făcut în ultimii ani dar în același timp atrage atenția că România este încă o economie bazată pe consum intensiv de energie şi trebuie să înregistreze progrese suplimentare în ceea ce priveşte trecerea la o economie eficientă şi cu un nivel redus de emisii de carbon.

Strategia BERD arată faptul că România a făcut investiţii limitate în sectorul energiei regenerabile, în mare parte, din cauza cadrului legislativ şi de reglementare incert. În același timp România continuă să rămână un mare consumator de energie (comparativ cu restul statelor UE) iar decalajele de tranziţie se interpun în calea investiţiilor în energie regenerabilă.

BERD atrage atenția și asupra schimbărilor climatice și a riscurilor aduse de acestea, mai ales în regiunea de sud și sud-vest,  acolo unde sunt prognozate secete acute pe parcursul verii până în cea de a doua jumătate a acestui secol. Variaţiile mai mari de precipitaţii vor afecta în special sectorul minier şi cel agroindustrial, mari consumatoare de apa. ”Nevoia de investiţii în sisteme mai eficiente şi mai bine gestionate de alimentare cu apă va creşte în faţa presiunii exercitate de lipsa apei cauzată de schimbările climatice” se subliniază în Strategia BERD.

În anul 2011, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a acordat ajutoare și împrumuturi pentru 311 proiecte și a alocat României 5,6 miliarde euro pentru investiții în energia regenerabilă. Strategia actuală suplimentează finanțarea cu 9,9 miliarde euro, conducând la un total de 15,5 miliarde euro.

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>