class="single single-post postid-29804 single-format-standard">

Cât de periculoşi sunt (englezii)de pe străzi

masina-volan-dreapta

Din ce în ce mai mulţi vasluieni aleg să-şi achiziţioneze maşini cu volan pe partea dreaptă. Dacă acum câţiva ani acest lucru părea ieşit din comun, în prezent, autoturismele cu volan pe dreapta sunt o prezenţă comună, chiar dacă sunt mai greu de condus. Motivul? Sunt mult mai ieftine. Însă cât de periculoase sunt astfel de maşini?
Maşinile aduse din ţări precum Marea Britanie au intrat pe piaţă dintr-un motiv foarte simplu: sunt foarte ieftine. Aceste autoturisme se vând chiar şi la jumătate de preţ faţă de cele cu volan pe stânga. Exista însă şi probleme pentru cumpărătorii care vor să le folosească pe străzile noastre.

Un chilipir!

Posesorii unor astfel de maşini, cu volan pe dreapta, nu se gândesc la faptul că se pun singuri în pericol. Pentru ei contează doar că dau pe maşini, la mâna a doua, cu 50% mai puţin decât pentru un autoturism clasic.
Spre exemplu, un Volkswagen Passat din 1999 cu volan pe dreapta costă 1.200 de euro, în timp ce acelaşi model cu volan normal, pe stânga, costă 1.800 de euro. Diferenţele sunt cu atât mai mari cu cât creşte anul fabricaţiei. De exemplu, o Mazda 6 din 2005 cu volan pe dreapta costă 1.800 de euro, pe când una cu volan pe stânga este 4.000 de euro. Un BMW seria 5 e60, din 2004, cu volan pe dreapta costă 4.000 de euro, pe când acelaşi model cu volan pe stânga costă în jur de 6.500 de euro. Iar lista poate continua.

Trebuie să le schimbi farurile

Cel mai greu lucru atunci când conduci o maşină cu volanul poziţionat englezeşte este atunci când intri în depăşire: ai nevoie de mult mai mult timp, trebuie să ieşi pe sensul opus de mers mult mai mult sau măcar să ai o persoană pe scaunul din stânga care să se asigure pentru tine.
„Legislaţia în vigoare nu prevede o interzicere a circulaţiei autoturismelor cu volan pe dreapta, aşa cum nici în alte ţări nu sunt interzise autovehiculele cu volan pe stânga”, explică poliţiştii.
Mecanicii spun că trebuie să ţineţi cont de anumite sfaturi atunci când cumpăraţi o maşină cu volan pe dreapta. Spre exemplu, trebuie să schimbaţi farurile pentru că sunt proiectate să bată într-o parte (în exteriorul carosabilului), astfel încât să nu-i orbească pe cei care vin din faţă. Aşadar, farurile acestor autoturisme pe drumurile de la noi bat fix pe dos şi nu se pot regla.
„Registrul Auto Român (RAR) eliberează cartea de identitate pentru aceste vehicule pe baza aceloraşi condiţii ca şi pentru vehiculele care au postul de conducere pe partea stângă, în plus fiind necesară echiparea vehiculelor cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului (specifice circulaţiei pe partea dreaptă)”, au declarat reprezentanţii RAR Vaslui.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>