class="single single-post postid-3790 single-format-standard">

Coreea de Nord ar putea face teste nucleare după eșecul rachetei

Coreea de Nord ar putea face teste nucleare după eșecul rachetei

Lansarea controversatei rachete nord-coreene a eșuat ieri, guvernul recunoscând în mod public eșecul, situație rar întâlnită în izolatul stat asiatic. Eșecul este o nouă lovitură pentru tânărul lider din Coreea de Nord, care oricum va fi tras la răspundere pe plan internațional pentru încercare.

Lansarea a comemorat aniversarea de 100 de ani de la nașterea președintelui fondator, Kim Il-sung, și totodată preluarea puterii de către nepotul sau Kim Jong-un. Lovitura primită cu această tentativă eșuată ar putea pune presiune pe guvernul nord-coreean de a începe testele nucleare, pentru a-și demonstra puterea militară.

“Posibilitatea unei noi lansări de rachete sau chiar a unui test nuclear, ca și o provocare militară pentru a-și întări solidaritatea internă, este foarte mare,” a declarat un oficial din ministerul Apărării din Coreea de Sud.

În mod rușinos, racheta lansată vineri a zburat doar puțin peste 100 de kilometri, explodând deasupra mării ce separă peninsula coreeană de China. Ultima tentativă de lansare, ce a avut loc în 2009, a fost mai reușită, atunci racheta parcurgând o distanță de 3.800 de kilometri.

Recunoașterea publică a eșecului poate indica o schimbare subtilă în conducerea Coreei de Nord. În trecut ar fi fost inadmisibil pentru nord-coreeni să admită un astfel de eșec ce putea fi văzut ca o umilire pe plan internațional, iar o astfel de decizie a venit mai mult ca sigur chiar din partea lui Kim Jong-un.

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>