class="single single-post postid-34146 single-format-standard">

Cum actioneazã rromii din Murgeni când vor sã obtinã o proprietate mai ieftinã

conflict-casa-murgeni8000-copy

Scandal cu iz tigãnesc la Murgeni

ACUZATII…Un adevãrat rãzboi al declaratiilor a pornit între un întreprinzãtor din Murgeni si un rrom care a cumpãrat coltul unei case, în care functioneazã atelierul acestuia si pe care l-a demolat. Întreprinzãtorul Ion Stoica spune cã Sandu Cornel, dupã ce a demolat clãdirea, a lãsat un sant adânc de doi metri unde sã se adune apa, sã-i dãrâme si atelierul sãu, fortându-l astfel sã vândã pe nimic chiar dacã, la un moment dat, între cei doi a existat o întelegere de vânzare. De cealaltã parte, Cornel Sandu se jurã cã nimic nu este adevãrat. Santul este la aproximativ trei metri de locuinta întreprinzãtorului, a apãrut pentru cã a gãsit, sub casã, un beci adânc si pe care-l va astupa dupã sãrbãtorile de iarnã. În apãrarea acestuia sare si primarul orasului Murgeni, Ioan Buta. Edilul spune cã demolarea s-a fãcut cu autorizatie, însã l-a avertizat pe rrom sã acopere santul. Sandu Cornel “lucreazã” în Franta unde, împreunã cu cei sapte copii, câstigã suficient de bine pentru a-si ridica o constructie. Acesta a dat pe casã 40.000 de lei si i-a oferit lui Stoica pe clãdirea unde are atelierul de tâmplãrie 50.000 de lei, desi spatiul este dublu ca mãrime. Initial se înteleseserã la 100.000 de lei.

Ceartã cu iz tigãnesc la Murgeni dupã ce Sandu Cornel a cumpãrat un colt dintr-o casã pe care a demolat-o. Perete în perete cu camerele cumpãrate de rrom este atelierul de tâmplãrie a lui Ion Stoica. Mai departe, lipite de atelier mai sunt si alte locuinte ale rromilor. Toate sub acelasi acoperis. Aici, pe vremuri, erau prãvãliile evreiesti, construite în 1906 – 1907. Practic, atelierul lui Stoica este pata de culoare în acest sir de locuinte tigãnesti si nu vrea sã vândã proprietatea sa cu doi lei, cum vor rromii. Sandu jinduieste la aceasta si a pornit ofensiva. Si-a dãrâmat partea de casã si l-a lãsat pe Stoica cu podul si un perete descoperit. Mai mult, a sãpat un sant cam la doi metri de peretele românului. Gaura sãpatã s-a dovedit a fi mãrul discordiei între cei doi. “A demolat si a lãsat santul se se umple cu apã. Apa sã se infiltreze în peretele atelierului ca sã subrezeascã. Altfel spus, sã-mi forteze mâna sã vând asa cum vrea Sandu si la ce pret vrea el. Am discutat despre vânzare si, prima datã, ne-am înteles la 25.000 de euro pentru ambele case (n.r. Stoica detine douã module din constructie) si sã mã lase ca, în doi ani, sã-mi mut utilajele de acolo. Apoi a venit cu altã ofertã, sã mã ia în râs. Sã-mi dea 500 de milioane de lei vechi. L-am refuzat. Mi-a fãcut bucata fãrã sã mã anunte si face ce vrea cu noi. Sunt curios cât de legalã este autorizatia de demolare si dacã nu cumva ar fi trebuit sã mã întrebe si pe mine, mai ales cã la mijloc este vorba si de un perete comun”, spune Ion Stoica. De cealaltã parte, Sandu Cornel spune cã nimic din ceea ce spune vecinul lui nu este adevãrat si cã el a avut toate autorizatiile necesare demolãrii. Necazul este cã nu s-au înteles la pretul de vânzare si atât. “Mi-a cerut un miliard de lei vechi pe o casã construitã în 1907. De unde sã-i dau eu banii ãstia, cã nu-i am”, spune Sandu. De asemenea, bãrbatul afirmã cã santul nu l-a fãcut el ci, atunci când a demolat, a gãsit un beci adânc pe mijlocul casei. “Santul îl voi astupa cu resturile de la casa demolatã, dar sã treacã Sãrbãtorile. Vreau sã scot cãrãmida care mai este bunã si restul aduc si pun deasupra. Si degeaba spune cã am fãcut santul sã-i dãrâm lui atelierul. Nu este devãrat. Peretele locuintei pe care am demolat-o, si care era lipit de restul, a rãmas în picioare. Dacã îmi era sã-i facã rãu, îl dãrâmam si pe ãla. Poate o sã mai pun ceva la pret, dar nu-i dau nici 100.000, cât vrea el”, spune Sandu Cornel.

Primarul Buta, arbitrul conflictului

În discutia pe care am purtat-o cu acesta a intervenit si primarul orasului Murgeni, care spune cã demolarea a fost fãcutã cu toate avizele în ordine si cã totul a fost legal. Mai mult, ne-a spus cã Sandu si-a plãtit impozitele. Cât despre sant, a fost ferm. I-a pus în vedere rromului sã-l acopere. “Santul despre care este vorba este la o distantã mai mare de peretele comun (aproximativ trei metri – n.r.) si de fundatie. Am trimis aici si arhitectul-sef al primãriei, care a constatat cã ceea ce reclamã Ion Stoica nu se confirmã. Celãlalt are proiect de demolare si este cu toate documentele în regulã. Însã i-am pus în vedere sã acopere santul, cã asa e normal”, a spus edilul Ioan Buta, care l-a luat la rost un pic pe Sandu. “De ce nu-i dai banii pe casã si termini bâlciul. Nici nu poti sã-l iei în râs cu 50.000 de lei, când tu pe ce ai cumpãrat ai dat 40.000 de lei, iar omul are aproape dublu. Si, apoi, nu te plâng eu pe tine. Numai cu alocatia nepotilor pe care o ei în Franta cumperi patru case”, i-a spus primarul pe un ton rãstit rromului. Sandu, împreunã cu rromii strânsi de fatã, au început sã râdã. Într-adevãr, acesta are 7 copii si 35 de nepoti si toti sunt în Franta. Nu stie exact ce sã facã cu terenul cumpãrat. Ba zice cã-si face o vilã mare sã stea cu toatã familia sa, ba cã ar face o parcare sã o închirieze la magazinul Profi care este vis-a-vis. Cu prilejul reuniunii ad-hoc a rromilor, primarul l-a descoperit si pe cel care sparge lãmpile din oras cu prastia. Era chiar mezinul familiei Sandu: “Bine cã te-ai arãtat si tu aici, sã-i spun lui taicã-tu ce isprãvi faci prin Murgeni. Toate lãmpile de pe stâlpi mi le-ai luat la rând si le-ai spart. Când te-am prins asupra faptului ai ridicat mâinile si spuneai cã nu tu, iar din mânã îti cãdeau pietrele”, a mai spus primarul, spre amuzamentul rromilor adunati si spre disperararea lui Sandu, cãruia îi venea sã intre în pãmânt de rusine. Cã deh!, de când “lucreazã” în Franta, e si el un brand în Murgeni.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: vrn.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>