class="single single-post postid-20088 single-format-standard">

Cutremurul si polita!

modificarea-legii-va-scumpi-asigurarea-obligatorie-de-locuinta-2

Cutremurele din zona Vrancea au reactivat spectaculos piata politelor de asigurare obligatorie a locuintelor. În luna octombrie, în judetul Vaslui au fost vândute 1.296 de polite, în conditiile în care, de la o lunã la alta, numãrul asigurãrilor era într-o scãdere acceleratã. Din nefericire, îngrijorarea vasluienilor este întemeiatã. Pe lângã zecile de blocuri de locuinte încadrate într-o clasã de risc seismic, în judetul Vaslui existã si 83 de puncte cu risc seismic major.

Zecile de cutremure din ultima perioadã au bãgat spaima în vasluieni. Desi în lunile de varã piata politelor de asigurare obligatorie a locuintelor era aproape mortã, în toamnã, situatia s-a schimbat radical. Conform datelor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), într-o sigurã lunã au fost vândute în plus nu mai putin de 1.296 de polite. Revirimentul spectaculos survine dupã ce, pentru o lungã perioadã de timp, numãrul asigurãrilor obligatorii a locuintelor a scãzut vertiginos. Astfel, dacã în luna septembrie, în judetul Vaslui erau în vigoare 6.058 de polite, în octombrie, numãrul politelor a sãrit la 7.354. Spre exemplu, în luna iulie, în judet erau înregistrate numai 5.196 de polite, din care 3.305 în mediul rural. În prima jumãtate a anului 2011, tremenul limitã pentru cumpãrarea unei polite de asigurare obligatorie a fost prelungit pânã în data de 5 august 2011. Decizia autoritãtilor de a prelungi perioada de asigurare a venit pe fondul numãrului foarte mic de cetãteni care sau conformat prevederilor legale. Pe lângã prelungirea termenului în care putea fi cumpãratã o politã, proprietarii de case au mai avut parte de o veste bunã. Amenzile ce trebuiau aplicate persoanelor care nu si-au asigurat casele sau apartamentele urmau sã fie puse în practicã la un an de la data expirãrii termenului legal. Mai exact, contraventiile trebuiau sã fie aplicate începând cu luna august 2012. Valoarea amenzilor este cuprinsã între 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de cãtre primari si de persoanele împuternicite în acest scop. Potrivit Legii nr. 260/2008, proprietarii de locuinte sunt obligati sã încheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor, suma maximã asiguratã fiind de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima anualã obligatorie este de 10 euro în cazul locuintelor tip B si de 20 euro în cazul locuintelor tip A. Asigurarea obligatorie acoperã trei riscuri naturale: cutremure, inundatii si alunecãri de teren.

Stam rau la buline rosii

În judetul Vaslui sunt 15 blocuri de locuinte încadrate la clasa I de risc seismic. Toate clãdirile marcate cu buline rosii sunt din municipiul Bârlad, în urmãtoarele zone: Bloc V3, strada Epureanu nr. 50, Bloc 11, strada Republicii nr. 277, Bloc 13, strada Republicii nr. 277, Bloc V10, strada Epureanu nr.35, Bloc C1, strada Republicii nr. 237, Bloc V1, strada Republicii nr. 279, Bloc V2, strada Republicii, nr. 281, Bloc 10, strada Republicii nr. 296, Bloc 11, strada Republicii nr. 296, Bloc 4, strada Epureanu nr. 9, Bloc 5, strada Epureanu nr. 10-12, Bloc Victoriei nr. 9, Bloc D4, strada Epureanu nr. 40, Bloc C1, strada Epureanu nr. 42, Bloc A3, strada Cetinei nr. 3. La finalul operatiunii de expertizare, specialistii au identificat în municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresti 106 blocuri care au fost încadrate în diferite clase de risc seismic. Potrivit datelor, în municipiul Bârlad sunt 52 de blocuri afectate, din care 15 blocuri sunt incluse în clasa I de risc seismic. În municipiul Vaslui sunt 40 de blocuri încadrate în clasele II, III de risc seismic, iar în municipiul Husi sunt cinci blocuri în clasele II si III de risc. La nivelul judetului Vaslui, harta zonelor cu risc la cutremure aratã astfel: în zona Vaslui existã 47 de puncte cu risc seismic major, iar în zona Bârlad se înregistreazã 36 de perimetre ce prezintã risc la cutremure.

foto:finantistii.ro

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>