class="single single-post postid-6962 single-format-standard">

Datoria publică a Italiei a atins un nivel-record. Suma se apropie de 2.000 miliarde de euro

ital

Datoria statului italian a atins în luna iunie un nivel-record, de 1.973 miliarde euro, iar deficitul bugetar a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în mare parte din cauza contribuţiei la sprijinirea altor state cu probleme din zona euro, a anunţat banca centrală.

Potivit băncii centrale, datoria a urcat cu 6,6 miliarde de euro faţă de sfârşitul lunii mai, la 1.973 miliarde de euro, reprezentând 123% din PIB al ţării, scrie New York Times.

Raportat la PIB, Italia este al doilea cel mai îndatorat stat din zona euro, după Grecia.

Randamentele la care se împrumută Italia se situează la un nivel ridicat, de aproape de 6%, în pofida măsurilor dure de austeritate luate de guvernul tehnocrat acondus de premierul Mario Monti.

Pieţele financiare sunt sceptice în privinţa capacităţii Italiei de a-şi reduce îndatorarea.

Economia s-a contractat cu 0,7% în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anlui trecut, PIB a scăzut cu 2,5%.

Banca centrală a raportat, de asemenea, un deficit bugetar pentru prima jumătate a anului în urcare cu 1,1 miliarde de euro faţă de perioada similară a anului trecut, la 47,7 miliarde de euro.

Majorarea este urmarea creşterii cheltuielilor pentru susţinerea unor state din zona euro. Sumele alocate în acest scop au crescut de la 6,1 miliarde de euro în primele şase luni ale anului trecut la 16,6 miliarde de euro.

După încheierea recesiunii, Italia şi-ar putea reduce nivelul de îndatorare raportată la PIB cu circa 20 de puncte procentuale, printr-o serie de măsuri care includ vânzări de active, reduceri de cheltuieli şi o administrare precaută a bugetului, a spus el.

Related posts:

Sursa: antena3.ro
  1. Insolventa UE spune:

    De ar fi Romania precum Italia :) ))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>