class="single single-post postid-19670 single-format-standard">

Douã divorturi pe zi!

divort

În judetul Vaslui se divorteazã pe bandã rulantã. În acest an, în fiecare zi lucrãtoare, douã cupluri s-au separat. În total, au fost pronuntate 440 de divorturi, iar trendul indicã, de la an la an, o accelerare a fenomenului. Pe lângã problemele materiale complicate, multe familii au fost sabotate si din cauza plecãrii unuia dintre soti în strãinãtate. Si cum statul oferã un divort ieftin si rapid, vasluienii au profitat din plin de aceastã facilitate.

În acest an, 440 de cupluri din judetul Vaslui s-au separat, iar fenomenul despãrtirilor creste de la o lunã la alta. Ca si în anii trecuti, criza, care a subtiat sever bugetele familiilor, si emigrarea în strãinãtate sunt principalii dusmani ai pãcii conjugale. Potrivit datelor oferite de cãtre Directia Judeteanã de Statisticã Vaslui, si anii 2012 si 2011 s-au dovedit bogati în divorturi. Astfel, anul trecut, în judetul Vaslui s-au separat 744 de cupluri, iar în anul 2011, un numãr de 842 de familii au trecut prin drama despãrtirii. Cresterea exponentialã a numãrului de divorturi din ultimii doi ani a fost potentatã si de posibilitatea apelãrii la un divort ieftin si rapid, în fata unui notar public sau a ofiterului de stare civilã.

Separare, la notar sau la ofiterul de stare civila

Cu doar 500 de lei fãrã TVA, un cuplu poate divorta în fata unui notar public. Aceasta este taxa stabilitã printr-un ordin al ministrului Justitiei, care este perceputã de notarii publici. Conform modificãrilor legislative, procedura divortului se aplicã nu numai de cãtre birourile notariale, ci si de institutiile de stare civilã. Divortul pe cale amiabilã se poate face în cazul în care nu existã copii minori si cu acordul ambelor pãrti. Procedura de obtinere a unui certificat de divort este extrem de simplã. Notarul înregistreazã cererea pentru divort si, în cazul în care pãrtile stãruie în dorinta de a divorta, notarul elibereazã un certificat de divort. Consiliului Local Vaslui a aprobat o taxa specialã pentru divort, care este în cuantum de 600 lei. În exercitarea atributiilor ce revin autoritãtilor locale, ofiterilor de stare civilã le revine competenta de a constata desfacerea cãsãtoriei când sunt îndeplinite conditiile legale. În baza Legii nr. 202/2010, în cazul divorturilor prin acord, când nu existã copii minori din cãsãtorie, cererea de divort poate fi depusã la primãria unde s-a încheiat cãsãtoria sau al ultimei locuinte comune a sotilor. În aceste douã cazuri, se vor acorda sotilor mai întâi un termen de gândire de 30 de zile, pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civilã verificã dacã sotii stãruie sã divorteze si consimtãmântul lor este liber si neviciat. Dacã sotii stãruie în divort, ofiterul de stare civilã elibereazã certificatul de divort fãrã sã facã vreo mentiune cu privire la culpa sotilor. Dacã sotii nu se înteleg asupra numelui de familie pe care sã îl poarte dupã divort, ofiterul de stare civilã face demersurile necesare emiterii unei dispozitii de respingere a cererii de divort si îndrumã sotii sã se adreseze instantei de judecatã.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>