class="single single-post postid-37813 single-format-standard">

Greu cu medicina la sate

asistenta-medicala

Medicina preventivă, care este baza sistemului sanitar în orice țară civilizată, la noi e pe cale de dispariție. Mii de oameni din comunele județului Vaslui au de suferit din cauză că în localitățile lor nu sunt medici de familie. Plâng ca niște copii când îi întrebi cum se tratează de capul lor, fără medic.

Pentru mii de vasluieni medicina de familie nu înseamnă nimic. În România, medicina preventivă este inexistentă, oamenii află prea târziu că sunt bolnavi.
Mii de oameni din comunele județului Vaslui au de suferit din cauză că în localitățile lor nu sunt medici de familie. Sătenii se plâng că nu au de unde să primească rețete gratuite și trimiteri la specialiști. În aceste condiții, sunt nevoiți să meargă chiar și 60 de kilometri ca să beneficieze de asistență medicală.
Mihaela Vlada, șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, susține că problema persisită de ceva vreme și se acutizează de la o lună la alta. În comuna Pochidia, de exemplu, a fost construit un dispensar nou, cu toate facilitățile. Aici însă nu mai există medic de familie. Situații similare sunt și la Ivești sau Coroiești. Medicii din aceste localități au anunțat că pleacă.
“De ani de zile încercăm să remediem această situație. Este foarte greu”, a spus Mihaela Vlada.
Problemele cele mai mari sunt în comunele cu mai puțin de 2.000 de locuitori. Cum medicii  de familie trăiesc din serviciile medicale decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, în respectivele comunități, veniturile sunt reduse. Dacă au puțini pacienți înscriși pe liste, medicii de familie sunt remunerați cu o leafă egală cu salariu minim pe economie. Deci, cine să se ducă să facă medicină acolo??
Potrivit datelor DSP, 23 de commune sunt în prezent în pericol să rămână fără medic de familie: Alexandru Vlahuță, Arsura, Bălteni, Blăgești, Bogdana, Bogdănița, Boțești, Codăești, Crețești, Dodești, Dumești, Fruntișeni, Ibănești, Ivănești, Lunca Banului, Oltenești, Oșești, Pochidia, Poienești, Solești, Tutova,Viișoara și Zăpodeni.
Pentru medicii de familie, zonele rurale nu sunt atractive pentru că sunt relativ izolate, iar numărul asiguraților este prea mic ca să poată susține financiar un cabinet medical. Din Vaslui, în ultimii zece ani, 30 de medici de familie au plecat în alte județe sau în străinătate.
“Este foarte greu pentru noi. Trebuie să mergem la oraș dacă avem nevoie de medic, destul de departe”, povestește un sătean.
Alți oameni se plângă că nu pot suporta costurile tratamentelor: „Am dat 100 de lei pentru o consultație. Am fost la o clinică privată. Dacă aveam medic de familie îmi dădea bilet de trimitere și mă duceam în spital, dar așa, în spital nu mă primește”.
Oamenii trebuie să se descurce cum pot atunci când au nevoie de tratament sau medicamente. Potrivit reprezentanților Asociației Medicilor de Familie, dezinteresul pentru zonele rurale are două motive: numărul pacienților e mic pentru ca un cabinet să fie rentabil, iar accesul și condițiile oferite la sat lasă mult de dorit.
“Medicul de familie este plătit după numărul de asigurați, deci supraviețuirea unui cabinet de medic de familie este asbolut imposibilă în astfel de condiții. În plus, distanțele dintre sate sunt foarte mari în cadrul aceleiași comune și satele sunt depopulate”, spun cei de la Asociația Medicilor de Familie.
Voluntariatul e o minciuna sfruntată, pe care în sate și comune bătrânii o aud de ani buni. Plâng ca niște copii când îi întrebi cum se tratează de capul lor, fără medic. La țară, oamenii mor așteptând să fie ajutați. Copiii merg zeci de kilometri pentru un simplu vaccin.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>