class="single single-post postid-31040 single-format-standard">

Grupa I de muncã, recunoscutã pânã la capãt

grupe_munca_27227100

Vasluienii care au lucrat în fos întreprinderi în conditii grele de muncã au parte de noi facilitãti la iesirea la pensie. La mijlocul sãptãmânii trecute, a fost promulgatã o nouã lege care vine în ajutorul fostilor salariati. Astfel, vârsta standard de pensionare va fi redusã si pentru perioadele mai mici de sase ani lucrate în grupa I. Persoanele care au muncit în grupa I mai putin doi ani îsi vor putea fructifica perioada respectivã, dacã au lucrat si în grupa II de muncã. Cumulat, cele douî perioade trebuie sã fie de cel putin sase ani.

Vasluienii care au lucrat în grupa I de muncã mai putin de sase ani vor putea iesi mai repede la pensie. Pe 18 iunie, a fost promulgatã Legea nr. 155/2015 prin care se aduc modificãri la Legea nr. 263 privind sistemul public de pensii. Comparativ cu prevederile aflate în vigoare începând cu luna ianuarie 2014, modificãrile operate acum aduc noi avantaje fostilor salariati. Astfel, persoanele care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncã potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare si pentru perioadele mai mici de sase ani. De asemenea, dacã o persoanã a lucrat în grupa I o perioadã mai micã de doi ani, si aceasta se valorificã în vederea reducerii vârstei de pensionare similar cu perioadele lucrate în conditii deosebite (grupa II de muncã). Pentru a putea beneficia de aceastã facilitate, cele douã perioade lucrate în grupã I (sub doi ani), si conditii deosebite trebuie sã fie de cel putin sase ani. Spre exemplu, un salariat care a lucrat 1,7 ani în grupa I de muncã si 4,5 ani în conditii deosebite de muncã, la o periodã de cotizare de sase ani va avea o reducerea a vârstei de pensionare de un an, la o perioadã de cotizare de opt ani o reducere de 1,6 ani, la o perioadã de cotizare de 10 ani o reducere de doi ani etc.

Vechea legislatie, mai restrictiva

Începând din luna ianuarie 2014, a intrat în vigoare Legea nr. 380/2013 privind persoanele care au lucrat în grupa I de muncã. Actul normativ a vizat persoanele care au lucrat în grupa I pânã la data de 1 aprilie 2001 si care au beneficiat de reducerea vârstei de pensionare cu sase luni pentru fiecare an lucrat în grupa I de muncã. Pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare, o persoanã trebuie sã fi lucrat minim sase ani în grupa I de muncã. Reducerea maximã a vârstei de pensionare este de 13 ani, iar vârsta redusã nu poate fi mai micã de 50 de ani. Spre exemplu, la un stagiu de cotizare realizat în conditii speciale de 6 ani, reducerea vârstei standard de pensionare este de 3 ani, în cazul a 10 ani de cotizare, reducerea vârstei este de 5 ani, în cazul unui stagiu de cotizare 15 ani, reducerea vârstei standard este de 7,6 ani etc. Legea nr. 380/2013 nu se referea la acele persoane care, desi au lucrat în grupa I de muncã, erau deja beneficiare de pensie de limitã de vârstã din sistemul public de pensii. Pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare urmare a faptului cã a desfãsurat activitãti în grupa I de muncã, persoana în cauzã trebuie sã fi realizat un stagiu de cotizare cel putin egal cu stagiul complet de cotizare.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>