I.P.J. VASLUI: in anul 2019 s-au inregistrat cresteri la unele infractiuni fata de 2018. Cele mai multe au avut loc in mediul urban (75,96 %).

0
(0)

Activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui a fost concentrată pe asigurarea unui serviciu public poliţienesc de calitate, urmărindu-se realizarea obiectivelor principale stabilite la început de an:

– Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor;

– Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale;

– Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;

– Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române. 

Activitatea de prevenire s-a axat pe trei componente: prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, prevenirea  infracţiunilor contra patrimoniului și prevenirea violenţei în familie. În cadrul programelor, proiectelor și a campaniilor desfășurate, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au derulat 294 de activități pe linia informării antiinfracționale și antivictimale pentru toate tipurile de infracțiuni abordate.  Au avut loc 258 de întâlniri cu grupuri-țintă (elevi, pensionari, femei, etc), iar numărul total al beneficiarilor din proiecte/campanii/activități de prevenire este de 11.829 persoane.

În ceea ce privește infracționalitatea sesizată, în anul 2019 s-au înregistrat creşteri față de anul precedent la unele infracţiuni, cum ar fi: loviri sau alte violenţe, furt și tâlhărie. În scădere faţă de anul 2018 sunt infracţiunile de omor, lovituri cauzatoare de moarte, vătămare corporală, ultraj asupra poliţiştilor, furt din societăţi comerciale, furt de auto și fals. 

Din numărul total al infracţiunilor stradale sesizate, ponderea cea mai mare o reprezintă cele săvârșite în mediul urban (75,96 %). În mediul rural, ponderea cea mai mare a infracţiunilor de natură judiciară o au infracţiunile de lovire sau alte violenţe (41,5 %).   

În perioada analizată, au fost emise un număr de 414 ordine de protecție provizorii. Într-un număr de 977 de situații, deși a fost evaluat riscul ca fiind iminent, victima a refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu. 

Infracțiunile de mare violență sesizate în anul 2019 reprezintă un procent de 0,19 % din numărul total al infracţiunilor contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, cele mai multe fiind săvârşite în mediul rural, de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice. 

În anul 2019, poliţiştii vasluieni au desfăşurat 1.283 acţiuni şi 9.517 controale. În cadrul acestor activităţi au fost constatate 481 de infracţiuni, au fost aplicate 29.582 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.184.440 lei şi au fost ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de 349.100 de lei. De asemenea, au fost identificate 34 de persoane urmărite în temeiul legii.

 În anul 2019, pe arterele rutiere ale judeţului Vaslui s-au înregistrat 696 de accidente de circulație. Dintre acestea, 204 au fost grave, soldate cu 43 persoane decedate şi 188 răniţi grav. 

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave în perioada analizată au fost: 

  • Abaterile săvârșite de bicicliști; 
  • Abaterile săvârșite de pietoni;
  • Abaterile săvârșite de căruţaşi;
  • Nerespectarea regimului legal de viteză .

Cu ocazia acţiunilor organizate şi a activităţilor zilnice din teren desfăşurate pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente şi pentru crearea unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic au fost aplicate 39.291 de sancţiuni contravenţionale (dintre care 29,1% pentru depășirea regimului legal de viteză). De asemenea, polițiștii au reţinut în vederea suspendării 4.027 de permise de conducere, cea mai mare creştere înregistrându-se la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (534). 

În perioada analizată, au fost organizate 11 acţiuni pentru  identificarea persoanele juridice şi fizice din teritoriul de competenţă care efectuează transport internaţional de persoane şi/sau mărfuri precum şi identificarea localităţilor sau zonelor de provenienţă a infractorilor români care comit fapte în străinătate. 

 Poliţiştii de investigare a criminalității economice au desfăşurat  54 de acţiuni, în cadrul cărora au fost efectuate 1. 688 controale, fiind constatate 100 infracţiuni. Aceștia au aplicat 1.143 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.834.000 lei şi au confiscat bunuri în valoare de 227.000 lei, a căror provenienţă nu a putut fi dovedită sau care au fost ridicate în vederea confiscării speciale în lucrările penale instrumentate.

În cadrul celor 102 acţiuni desfăşurate la regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, polițiștii au constatat 158 de infracţiuni și au aplicat 31 de sancţiuni  contravenţionale, în valoare totală de 27.900 lei. 

De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 68 arme (41 letale şi 27 neletale), 483 bucăți muniție de diferite calibre, peste 50.000 bucăți articole pirotehnice, 265 kg deșeuri periculoase, 2.05 kg. mercur şi altele.

    În anul 2019, la nivelul judeţului Vaslui au fost organizate 87 de acţiuni pe linie de silvicultură,  ocazii cu care a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 156,43 m.c. lemn, în valoare de 54.870 lei. Totodată, au fost aplicate 185 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 196.200 lei.

    Pe linie de piscicultură au fost organizate 8 acțiuni, fiind efectuate 14 controale la societățile comerciale de profil, amenajări piscicole și autovehicule depistate în trafic. Cu această ocazie, s-a procedat la confiscarea cantității de 527 kg pește, a unui autoturism și a 3 plase monofilament. Infracţionalitatea sesizată în domeniul pescuitului şi acvaculturii la nivelul judeţului este în scădere faţă de anul 2018.

     În anul 2019, poliţiştii vasluieni au supravegheat 181 inculpaţi, din care 149 aflaţi sub control judiciar şi 32 arestaţi la domiciliu. În perioada de referință au fost efectuate  54 de acțiuni și 289 controale inopinate în vederea supravegherii judiciare a tuturor inculpaților, constatând cu ocazia verificărilor în teren că 35 inculpați au încălcat obligațiile impuse. Astfel, s-a procedat la sesizarea organelor judiciare cu privire la acest aspect, iar în cazul a 14 inculpați s-a  dispus înlocuirea măsurilor inițiale cu măsura arestării preventive.

În anul 2019, polițiștii criminaliști au efectuat 5.107 cercetări la faţa locului (+1.169) şi 439 reconstituiri, percheziţii, experimente judiciare și alte activități (-487). S-au ridicat de la faţa locului 17.959 urme şi mijloace materiale de probă. În urma verificărilor în sistemul AFIS, precum și prin celelate mijloace criminalistice, s-a reușit identificarea a 184 autori de infracţiuni. De asemenea, s-au efectuat 242 expertize şi constatări criminalistice (-8), cu examinarea a 9.538 urme şi mijloace materiale de probă (+2.478), în urma acestora fiind realizate 82 identificări criminalistice.

  Serviciul pentru Acţiuni Speciale a efectuat  664 misiuni, dintre care 44 razii poliţieneşti sau acţiuni cu efective mărite în sistem integrat. Au fost desfăşurate sesiuni de instruire tactică a personalului din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, poliţie de investigaţii criminale şi poliţie transporturi, reuşindu-se pregătirea a 484 poliţişti.

Pe linie de cazier judiciar, au fost eliberate 38.992 certificate de cazier judiciar şi 2.000 certificate de integritate comportamentală, în conformitate cu prevederile Legii  118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale.

Un ofiţer din cadrul unităţii noastre a participat la o misiune sub egida ONU în Sudanul de Sud, iar doi agenţi de poliţie  au participat la misiuni comune operative în Franţa, respectiv în Muntenegru. 

De asemenea,  un agent de poliţie a participat, timp de 3 săptămâni, la un curs în domeniul tehnicilor speciale de conducere a autovehiculelor de serviciu, organizat în Ungaria. 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui a continuat colaborarea cu partenerii tradiţionali în domeniul combaterii infracţionalităţii, şi anume cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor  Interne din judeţ, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, Serviciul Judeţean de Protecţie Internă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Județului Vaslui, Biroul pentru Imigrări Vaslui, împreună cu care au fost organizate şi executate acţiuni şi controale. 

S-a colaborat eficient cu unitățile de parchet şi instanțele judecătoreşti, fapt ce a contribuit la creşterea calităţii şi operativităţii activităţii de cercetare penală.

Cooperarea cu Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi Biroul Naţional Interpol a constat în principal în solicitarea de punere în urmărire internaţională pentru 28 de persoane.  Au fost prezentate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi şi ulterior, la Curtea de Apel Iaşi un număr de 32 persoane pe numele cărora erau emise mandate europene de arestare.

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui va continua  şi în perioada următoare acțiunile pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, protejarea vieții, integrității corporale și a patrimoniului acestora. Ca principale obiective pentru anul 2020, reamintim :

  • intensificarea activităţii privind soluţionarea dosarelor penale aflate în lucru la nivelul tuturor structurilor inspectoratului, cu accent pe soluţionarea celor cu autori necunoscuţi, respectiv creşterea procentului de identificare al acestora;
  • intensificarea activităţilor specifice, în vederea prevenirii şi combaterii infracţiunilor stradale, în special a celor săvârşite cu violenţă;
  • intensificarea activităţilor pe linie economică, în special în domeniul contrabandei şi evaziunii fiscale;
  • eficientizarea activităţilor preventive şi proactive specifice, pentru reducerea riscului rutier, inclusiv prezenţa  echipajelor de poliţie rutieră în zonele de risc, scopul fiind diminuarea numărului accidentelor grave soldate cu persoane decedate şi răniţi grav.

Ti-a fost de ajutor acest articol?

Click pe stea sa acorzi rating!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Niciun vot pana acum! Fii primul care acorda un vot.

Pentru ca ai gasit folositor acest articol....

Urmareste-ne si pe facebook!