class="single single-post postid-526 single-format-standard">

Inflația încetinește dramatic în China

Wen Jiabao

Inflația a încetinit în mod dramatic în luna februarie în China, datorită scăderii prețurilor după Anul Nou Chinezesc, perioadă în care au fost ridicate temporar.

Biroul Național de Statistică al Chinei informează că prețurile au crescut cu 3,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, o încetinire abruptă de la o rată a inflației de 4,5% în ianuarie. O cerere crescută de produse și servicii în timpul Anului Nou Chinezesc cauzează o ridicare temporară a prețurilor în cadrul acelei perioade. Dar prețurile revin la valorile inițiale după această sărbătoare ce s-a terminat la începutul lunii februarie.

Mâncarea, ce reprezintă aproximativ o treime din indicatorii oficiali ai guvernului pentru inflație, tinde a fi unul dintre cele mai volatile produse pentru consumatori. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, prețurile la mâncare au crescut cu 6,2%, o îmbunătățire substanțială față de luna iulie 2011, când creșteau cu o viteză usturătoare de 14,8%.

În raportul său anual către Congresul Național al Poporului, premierul Wen Jiabao a declarat că obiectivul guvernului este de a menține o rată a inflației de aproximativ 4% pe an. O inflație în scădere, ca cea din februarie, este de bun augur pentru guvernul chinez, permițându-i să se concentreze pe stimularea economiei. China este a doua economie a lumii ca mărime și totodată una dintre cele cu creștere rapidă, deși în ultima perioadă a început să încetinească.

Wen Jiabao a declarat luni că guvernul are ca țintă o creștere economică de 7,5% în 2012, mai mică față de cea de 8% urmărită anul trecut.

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>