class="single single-post postid-31521 single-format-standard">

Interes pentru profesională

profesionala-300x225

Din acest an, elevii din clasa a opta au posibilitatea să opteze pentru învăţământul profesional, înscrierea făcându-se înainte de admiterea la liceu.
În urma primei etape de înscriere în învăţământul profesional cu durata de trei ani, 953 de elevi din clasa a opta şi-au depus candidatura pentru cele 1.288 de locuri disponibile la nivel judeţean.
La Liceul “Ştefan Procopiu” Vaslui, pentru cele 140 de locuri disponibile la clasele profesionale s-au înscris în prima etapă 135 de elevi. Dintre aceştia, 126 şi-au găsit deja un loc la profesională: 56 au intrat la clasele de mecanic auto şi câte 28 la tinichigiu vopsitor auto şi electrician de joasă tensiune. Liceul vasluian mai are disponibile doar 14 locuri la confecţioner.
Cele mai căutate calificări în învăţământul profesional vasluian sunt cele de mecanic auto, unde s-au înscris 419 candidaţi pe 308 locuri, ospătar, cu 168 de elevi înscrişi, şi bucătar, unde în prima etapă sunt 86 de candidaţi.
La polul opus, cu cei mai puţini înscrişi, se află calificările confecţioner produse textile şi agricultor.
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, concurenţa în învăţământul profesional a fost, în unele cazuri, şi de peste doi candidaţi pe loc.
În timpul şcolarizării, elevii primesc o bursă profesională de 200 de lei pe lună, de la stat. Sunt însă şi angajatori care oferă în plus o bursă de stimulare, pentru cei cu rezultate bune la practică. De exemplu, un elev cu nota 8 la practică poate primi de la angajator 10 lei pe zi, unul cu nota 9 – 12 lei pe zi, iar unul cu nota 10 – 14 lei pe zi. Elevii pot însă şi să piardă stimulentele, dacă lipsesc şi nu îşi fac treaba. Elevii pot lipsi de la practică numai motivat, iar orele pierdute se recuperează.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>