class="single single-post postid-42078 single-format-standard">

La Spitalul din Huși se cauta un medic ortoped, un cardiolog și un urolog

spitalul_municipal_spital_Husi_7

Conducerea unității sanitare spune că este nevoie, în special, de un medic ortoped, un cardiolog și un urolog, la care se adaugă cel puțin doi specialiști în medicina de urgență.

Spitalele din România se confruntă, de ceva vreme, cu lipsa de medici, de asistente și infirmiere, cauza principală fiind exodul cadrelor în afara țării pentru salarii mai mari și condiții de muncă mai bune. Aceeași problemă o are și Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” din Huși.
“Noi am structurat necesarul de medici pe specialități. Prioritară ar fi, mai ales în această perioadă, prezența unui medic ortoped. De asemenea, importante pentru Spitalul Huși ar fi angajarea unui medic urolog și a unui medic cardiolog. Sigur, avem medici interniști, dar sunt numai doi. La Compartimentul de Primiri Urgențe am mai avea nevoie de cel puțin doi specialiști. Chiar și la Interne mai avem nevoie de medici. Noi trebuie să completăm necesarul de medici, dar să vedem de unde”, a declarat Virgil Trofin, director medical interimar al Spitalului Huși.
Doctorul Trofin a mai spus că, din păcate, deși posturile sunt scoase la concurs, acestea nu se ocupă. Motivul este necorelarea între intrările și ieșirile din specialități.
“Mai demult, la nivel de țară, exista un Consiliu de Stat al Planificării, iar planificarea era foarte bună și în domeniul sănătății. Trebuie văzut câți medici fac specialitatea de cardiologie, de exemplu, și care este necesarul. În toamnă, dacă am observat eu bine, nici nu au fost scoase posturi de medici rezidenți pentru medicina de urgență. Or, dacă tu nu ai medici la intrare, de unde să ai specialiști la ieșire, ca să-i poți și angaja? Mai mult, există și pensionările. Lucrul acesta se știe de ani de zile, se știe când un medic iese la pensie. Liberalizarea pieței de muncă în sănătate a dus la un exod, mai ales al tinerilor și al specialităților foarte căutate și aici includem medicina de familie, medicina muncii și medicina de urgență. Noi ne bucurăm pentru ei, este dreptul lor să aleagă să le fie bine, însă trebuie să ne gândim și la noi”, a mai spus directorul medical al Spitalului Huși.
Rezolvarea acestei probleme se poate face numai în timp.
“Prognoza de resursă umană în sănătate ar trebuie să se facă pe cinci-zece ani. Pregătirea unui medic specialist începe cu facultatea, rezidențiatul, perfecționarea făcându-se în 10-12 ani, în funcție de specialitate. Trebuie să acționăm pe termen lung, altfel ne plângem degeaba. S-a pierdut corelarea pe piața de muncă medicală. Dacă nu venim și cu o pregătire pe specializări adecvată, e normal să ne confruntăm cu lipsă de personal. Ne confruntăm și cu lipsa de asistente și infirmiere. Medicina se face în echipă și de aceea este important ca, această echipă să fie completă, pentru binele pacientului”, a mai spus doctorul Trofin

Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>