class="single single-post postid-27215 single-format-standard">

Mai puţină violenţă, mai puţin chiul

vacanta.de.paste.s.a.terminat.de.maine.elevii.studentii.si.prescolarii.se.intorc.la.cursuri.206661

Pentru a fi mai uşor de identificat, elevii de gimnaziu şi liceenii vor fi obligaţi să poarte uniforme, embleme sau ecusoane. “Este mai mult decât important să fie folosite acele semne distinctive. Doar aşa putem şti şi noi cine are voie şi cine nu să intre în curtea şcolii. Ne-ar ajuta foarte mult şi am preîntâmpina eventualele evenimente nedorite”, a declarat colonel Paul Smîntînă, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui.

Din acest an şcolar, toţi directorii unităţilor de învăţământ trebuie să introducă însemne distinctive pentru îmbrăcămintea elevilor, aşa cum prevede Legea nr. 35/2007. Concret, pentru a fi uşor de identificat, elevii vor fi obligaţi să poarte uniforme, embleme sau ecusoane. Acestea ar urma să-i responsabilizeze, să-i menţină într-un cadru de siguranţă, iar pe cei care comit abateri să-i facă mai uşor de identificat. Conform metodologiei ce reglementează modul în care unităţile de învăţământ trebuie să ia măsuri pentru prevenirea şi combaterea violenţei, semnele distinctive trebuie comunicate instituţiilor Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Fiecare unitate de învăţământ vasluiană a primit deja din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) directive pentru emiterea unui regulament de ordine interioară care să prevadă semnul distinctiv propriu.
“Nu putem să-i obligăm pe părinţi să cumpere uniforme şcolare, însă un ecuson, o eşarfă, o cravată sau folosirea unei culori unitare în îmbrăcăminte elevilor se poate pune în practică”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.
În unităţile de învăţământ din municipiul Vaslui, elevii au deja legitimaţii sau ecusoane personalizate. Ba chiar Liceul “Mihai Kogălniceanu” (LMK) a introdus încă din anul şcolar trecut uniforma obligatorie.
“Ne-a fost destul de greu, însă elevii şi părinţii au înţeles necesitatea folosirii uniformei. Nu ne-am implicat în achiziţia acestor uniforme, lăsându-i pe părinţi să le cumpere de unde vor ei, dar ţinând cont de ţinuta aprobată”, ne-a spus Cătălin Ignat, directorul LMK Vaslui.
Elevii însă nu prea sunt de acord cu utilizarea uniformelor şi preferă ecusoanele: “E bine că nu vor mai lăsa pe oricine să intre la noi în liceu, dar nu sunt de acord să port uniformă. E demodată şi ne îngrădeşte libertatea. Să introducă legitimaţii sau ecusoane”.

“Accesul persoanelor străine în şcoli reprezintă o problemă”

Fiecare unitate de învăţământ este liberă să-şi aleagă semnul distinctiv. Decizia este luată de consiliile profesorale, însă un cuvânt de spus au şi comitetele de părinţi. Fiecare elev va fi obligat să poarte semnul distinctiv ales când va merge la cursuri. Controlul se va face de către personalul de pază, la intrarea în fiecare unitate.
Din păcate, peste 90 la sută dintre unităţile de învăţământ din judeţ nu au paza asigurată din cauza blocării angajărilor pe posturile nedidactice. Potrivit unei statistici întocmite de ISJ Vaslui, doar 58 dintre cele 755 de unităţi de învăţământ de masă au angajaţi paznici pe statele de plată. O altă şcoală a încheiat un contract cu o firmă specializată, plătită din banii părinţilor, iar la patru unităţi paza este asigurată de săteni. Totodată, 101 unităţi de învăţământ, 47 din mediul urban şi 54 în mediul rural, au instalate sisteme de supraveghere video.
“Este mai mult decât important să fie folosite acele semne distinctive. Doar aşa putem şti şi noi cine are voie şi cine nu să intre în curtea şcolii. Ne-ar ajuta foarte mult şi am preîntâmpina eventualele evenimente nedorite”, a menţionat colonel Paul Smîntînă, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui.
Incidentele din şcoli nu au lipsit în anii trecuţi. De exemplu, un elev de la Liceul “Ştefan Procopiu” Vaslui a fost agresat chiar în sala de curs de un grup de tineri care au pătruns fără drept în incinta instituţiei, iar la Liceul “Emil Racoviţă” au fost furate cataloagele din cancelarie, deşi ambele unităţi dispun de sisteme de supraveghere video.
“Accesul persoanelor străine în şcoli reprezintă o problemă care încă nu a fost rezolvată. Au fost cazuri când persoane nepoftite au intrat în şcoli, iar repercusiunile au fost destul de grave. Nu reprezintă un fenomen la nivel judeţean, dar nu putem nega acest aspect. E mai mult decât necesar ca elevii să poarte acele semne distinctive, iar pentru poliţişti e mult mai uşor să observe cine are voie sau nu în respectiva şcoală”, a declarat comisar şef Mihai Carp, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>