class="single single-post postid-3061 single-format-standard">

Mașina zburătoare olandeză (video)

PAL-V

O companie olandeză a efectuat cu succes zborul-test al unei mașini ce funcționează și ca aeronavă, în speranța de a produce în masă vehiculul.

Mașina zburătoare este produsă de compania PAL-V, acronim pentru Personal Air and Land Vehicle (Vehicul personal aerian și terestru).

Pe șosea, vehiculul arată și se conduce ca o mașină sport, chiar dacă una mai ciudată. În doar câteva minute, rotorul și coada se extind, PAL-V One fiind gata să-și ia zborul în acel moment, mulțumită tehnologiei autogiro avansate.

“O poți conduce ca pe o mașină normală sau o poți pilota ca pe un avion. Deci dacă vrei să zbori peste un munte, poți să faci asta și apoi să te întorci pe șosea pe partea cealaltă, sau poți să zbori peste o apă ori un ambuteiaj rutier, bineînțeles. Toate aceste lucruri sunt posibile acum,” a declarat Robert Dingemanse, director executiv și co-fondator al companiei PAL-V.

Vehiculul a efectuat zborul de inaugurare în luna martie, și este autorizat atât pentru zbor cât și pentru șosele. Are nevoie de doar 165 de metri pentru a putea decola și, în funcție de greutate, poate zbura până la 500 de kilometri. Viteza maximă este aceeași pe pământ ca și în aer, în jur de 180 km/h. Elevația este generată de către un rotor situat deasupra, iar viteza de deplasare de către o elice aflată în spate. Această configurație este cunoscută sub denumirea de autogiro, iar compania susține că este silențioasă, ușor de pilotat și sigură.

Iată și zborul de inaugurare al mașinii:

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>