class="single single-post postid-36586 single-format-standard">

Mediul rural riscă să se transforme într-un imens depozit de deşeuri

deseuri_gunoaie_sat_comuna

Doar 10% dintre gospodăriile vasluiene din mediul rural au la dispoziţie servicii de colectare a deşeurilor, iar din totalul de 26.000 de tone de gunoi, cât produce judeţul într-un an, doar 12% se reciclează. Aceasta este situaţia la intrarea în anul decisiv al implementării Sistemului integrat de management al deşeurilor.

Responsabilii din administraţia vasluiană au întors pe toate părţile… gunoiul, în ultima şedinţă de Colegiu Prefectural, ajungând la concluzia că situaţia este cât se poate de dramatică, dar perspectivele sunt cât se poate de bune!
Concret, doar 10% dintre gospodăriile vasluiene din mediul rural beneficiază de servicii de salubrizare, iar din totalul de 26.000 de tone de deşeuri, cât produce anual judeţul nostru, doar 12% se recuperează în vederea reciclării. În acest timp, primarii vasluieni “colecţionează” amendă după amendă de la Garda de Mediu pentru problemele de igienizare, dar tot nu se conformează, iar gunoiul continuă să fie aruncat la întâmplare.
Aceasta este situaţia prezentată de Gabriel Laic, comisar şef al Gărzii de Mediu Vaslui, în şedinţa amintită: “Sunt câteva comune care ne ridică probleme. Toţi primarii se plâng de lipsa banilor când vine vorba despre gestionarea deşeurilor. Trebuie implicare, deşeurile să fie colectate selectiv şi să fie predate la firmele specializate. O astfel de firmă a avut o campanie în trei comune, de unde s-au colectat trei tone de deşeuri electrice. Cei din rural nu prea sunt interesaţi de deşeurile electrice şi electronice. Sunt comune amendate şi cinci ani la rând, dar lucrurile sunt la fel”.
De fapt, nici oraşele nu au încă depozite conforme, depozitarea masivă a deşeurilor pe platforme improvizate, procentul scăzut de sortare şi reciclare, infrastructura neadecvată pentru activitatea de colectare, transport şi depozitare a gunoiului fiind principalele probleme identificate de cei de la Mediu. De menţionat că, în 2015, operatorii de salubritate din cele cinci oraşe ale judeţului au colectat doar 828 de tone de deşeuri reciclabile, la care se adaugă 2.500 de tone de la trei operatori privaţi reprezentativi, rezultând un total de 3.328 de tone.
“Asigurarea unei rate de colectare a deşeurilor de 100% în zonele urbane şi de 95% în zonele rurale, concomitent cu o colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje de 100% pentru întreaga populaţie a judeţului, asigurând astfel o rată totală de reciclare de 55%, vor fi realizate de Sistemul integrat de management al deşeurilor”, a anunţat Gabriel Laic.
Proiectul amintit, în valoare de 49,3 milioane de euro, are o durată de implementare de trei ani şi are ca principal scop preluarea deşeurilor solide de la populaţia din judeţ şi prelucrarea acestora într-o staţie ecologică. Depozitul central va fi amplasat în comuna Roşieşti.
Însă de la teorie la practică este cale lungă, iar timpul este martor în această situaţie. Până la implementarea Sistemului, Vasluiul va rămâne un judeţ situat undeva între proiecte ecologice de mare anvergură şi mormane de gunoaie!

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com/ConectatiVaslui/

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>