class="single single-post postid-32985 single-format-standard">

Ne remarcăm şi cu afaceri fantomă: Perversiuni economice

tineri.afaceristi

Firma vasluiană Vasluianul SRL se află pe locul 6 în topul societăţilor “paradoxale” din România, care, în ciuda faptului că nu au angajaţi, au cifre de afaceri şi profituri uriaşe.

Cum să derulezi afaceri de milioane de lei şi să realizezi profituri pe măsură fără să ai vreun angajat? În paradoxala noastră economie, acest lucru se poate întâmpla şi încă pe scară largă!
Contradicţia logică îşi găseşte desăvârşirea în judeţul Vaslui, cea mai puţin dezvoltată zonă a ţării, unde firma specializată în comerţ Vasluianul SRL are afaceri de 71,4 milioane de lei, un profit de 85.600 de lei şi niciun lucrător. Societatea respectivă se află pe locul şase într-un top naţional al celor mai mari firme fără angajaţi şi pe “locul 1 în Top afaceri România, judeţul Vaslui, domeniul 46: Comerţ cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete”, potrivit site-ului listafirme.ro. Vasluianul SRL a fost înfiinţată în 1994 şi îşi are sediul social pe strada Inginer Badea Romeo.
În ciuda tuturor celorlalţi indicatori economici, judeţul Vaslui reuşeşte aşadar să exceleze la acest capitol aparte, neavut în vedere prea mult până acum, acela al firmelor “fantomă” care desfăşoară mari afaceri într-un mod cât se poate de paradoxal: fără angajaţi! La nivel naţional, există 115.965 de societăţi comerciale fără niciun salariat. Numărul lor a scăzut foarte puţin faţă de anul trecut, când existau 116.000. Cele mai se găsesc în comerţ (37%), sectorul activităţilor profesionale şi ştiinţifice (14%), construcţii (8%), industria prelucrătoare (6%) şi activităţi de transport (5%). Cea mai profitabilă dintre ele a reuşit să realizeze în 2014 un profit net de nu mai puţin de 17,3 milioane de lei!
Datele statistice mai arată că firmele fără angajaţi au realizat anul trecut afaceri de 38,2 miliarde de lei, reprezentând 3,6% din totalul cifrei de afaceri din România – 1.063 de miliarde de lei.
“Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerţului alimentar, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte, şi magazine tip consignaţie. Primele sunt firme aşa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacţii. Apar doar în acte şi nu desfăşoară o activitate concretă, fiind construite exclusiv pentru a furniza cadrul legal de tranzacţii. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care utilizează colaboratori – de la constructori la avocaţi, contabili etc. Restul sunt firme ale căror patroni preferă să angajeze «la negru» decât să plătească taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, explică analiştii de la KeysFin.
Topul naţional este condus de firma de construcţii Strabag AG Austria, sucursala Bucureşti-România, care în 2014 a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei şi un profit net de 17,3 milioane de lei. Fără niciun angajat declarat! În ordinea cifrei de afaceri, urmează Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica – sucursala Ploieşti-România, cu o cifră de afaceri de 208,1 milioane de lei şi un profit de 9,1 milioane, producătorul de energie Verbund Trading România SRL Bucureşti, cu afaceri de 105,2 milioane de lei şi profit de 2,1 milioane, Constructions Industrielles de la Mediterranee – CNIM SA PARIS, sucursala Bucureşti, din industria prelucrătoare, cu afaceri de 101 milioane de lei şi… pierderi de 386.000 de lei, firma de construcţii Societa Italiana per condotte d’acqua spa Roma – sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane de lei şi un profit de 919.000 lei, şi splendida firmă specializată în comerţ Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei şi un profit de 85.600 de lei. După cum se observă, în acest tip ciudat de afaceri, vasluienii cu un nume atât de… neobişnuit nu sunt întrecuţi decât de bucureşteni, munteni şi ardeleni, nicio altă firmă din săraca zonă a Moldovei nemaireuşind asemenea performanţe.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>