class="single single-post postid-43581 single-format-standard">

Pentru ca nu aruncam la gunoi selectiv, platim in plus!

gunoi_barlad

La începutul acestui an, facturile la serviciile de salubritate au crescut semnificativ, atât din cauza costurilor crescute pentru transportul gunoiului menajer la Brãila, cât si a unei taxe de 80 lei/tonã, pentru gunoiul neselectat si depozitat, impusã de Uniunea Europeanã. Din 2018, aceastã taxã se va mãri cu încã 50%, având drept consecintã o nouã majorare a facturilor la salubritate, dacã vasluienii nu vor învãta sã selecteze gunoiul, în conditiile în care în toate comunele si orasele sunt instalate pubele specializate. Deja, din 2017, a crescut cu 30% contributia anualã a fiecãrui UAT vasluian la ADIV, asociatie care a implementat proiectul finantat din fonduri europene „Sistem integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui”. Motivul: proiectul, când va deveni operational, va demara greu, întrucât s-a pierdut exercitiul colectãrii selective a deseurilor de cãtre populatie.

Pe timpul comunistilor, reciclarea deseurilor era o prioritate nationalã, in acest scop fiind implementate adevãrate strategii. La magazine se dãdeau la schimb sticle sau borcane, iar cetãtenii puteau preda la centrele DCA, contra cost, tot ceea ce se putea recicla, de la sticlã sau hartie, panã la metale feroase sau neferoase, În plus, la nivelul scolilor, institutiilor sau fabricilor erau impuse cote de predare a deseurilor, colectate selectiv. Dupã Revolutie, acest obicei bun s-a pierdut, DCA-urile au fost desfiintate, iar in prezent, doar unitãtile de tip REMAT mai colecteazã, in principal metale feroase sau neferoase. Acum circa 10 ani, se colectau si se predau PETuri, la societãti special infiintate in acest sens, care au accesat fonduri europene. Cand banii s-au terminat, a dispãrut si aceastã activitate. La fel, erau organizate campanii de colectare a produselor electronice si electrocasnice defecte sau uzate moral, de la populatie, care era stimulatã in acest sens cu premii, insã si acestea s-au rãrit, din acelasi motiv: subventiile tot mai putine si mai mici din partea UE.

Citeste mai departe pe: www.monitoruldevaslui.ro

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>