class="single single-post postid-2632 single-format-standard">

Peste 15% dintre români au luat credite pentru a-și plăti datoriile

Peste 15% dintre români au luat credite pentru a-și plăti datoriile

Patru din cinci români cred că cele mai afectate persoane de problema datoriilor sunt acelea care au o situaţie financiară dificilă. Potrivit unui studiu de piață realizat de TNS CSOP, nu mai puțin de 15% dintre români au luat un credit în anul 2011 pentru a-și acoperi datoriile.

Principalul motiv pentru aceasta situație este pierderea locului de muncă, reducerea salariului, reducerea venitului pe gospodărie, îmbolnăvirea, accidente sau alte evenimente neprevăzute. Alte persoane au luat credite chiar dacă nu aveau posibilitatea de a le achita, sperând la îmbunătățirea situației materiale. “15% dintre români susţin că au luat un credit pentru a acoperi unul vechi, 25% au acumulat datorii în 2011 şi 6% au intrat în contact cu o firmă de colectare creanţe sau cu un departament specializat în acest sens din cadrul unei companii, mai arată cercetarea”, se arată în studiul citat de Agerpres.

Românii nu cer sfaturi de la persoane calificate atunci când își dau seama că nu își  pot plăti  datoriile. În schimb, 63% din români ar căuta un sfat pentru rezolvarea problemei la familie sau la partenerul de viaţă, iar 22% ar prefera să se descurce pe cont propriu. Jumătate dintre cei care au luat parte la studiu cred că cei aflaţi în datorii ar vrea să le achite, însă nu găsesc o soluţie pentru a face acest lucru. Dacă s-ar confrunta ei cu o situație  dificilă  în  ceea ce privesc datoriile, 51% din respondenţi ar încerca să le plătească cât mai curând posibil, căutând eventual surse alternative de bani. Doar 23% ar cere ajutorul familiei, iar 17% ar încerca să ia legătura cu o firmă de colectare creanţe.

Studiul mai arată că aproximativ 84% din români ar cere explicaţii de la reprezentanţii companiilor de credite în legătură cu modul în care pot rezolva problema. În acelaşi timp, 10% susţin că ar cere să fie absolviţi de datorii, iar 8% ar încerca să contracareze iniţiativa firmei. 3% ar folosi scuze precum boala pentru a scăpa de plată, iar 2% ar evita orice contact cu firma de colectare.

Cercetarea, aplicată la un eşantion de 1.000 de persoane cu vârste peste 18 ani, a fost realizată prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviews). Structura eşantionului este formată în proporţie de 65% femei, 35% bărbaţi. 37% sunt din mediul rural, 27% din oraşe sub 100.000 de locuitori, 25% din oraşe peste 100.000 de locuitori, 12% din Bucureşti. De asemenea, 26% au studii universitare, 57% studii medii și  17% studii primare.

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>