class="single single-post postid-20921 single-format-standard">

Politicienii cu vorbele, primarii cu faptele!

paval

Nici bine nu s-au stins ecourile pasilor fãcuti de Republica Moldova spre Uniunea Europeanã, cã Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, si Petru Burlacu, primarul orasului Cahul, au si dat o traducere demersurilor politice. Astfel, ieri, cei doi edili au semnat, la Vaslui, un proiect în valoare de 1,5 milioane euro. Acesta dispune de finantare europeanã si vizeazã achizitia de tehnicã pe segmentul managementului deseurilor: compactoare, masini de mãturat, containere etc. Proiectul va fi implementat pe o perioadã de 22 de luni, cel târziu în varã, la Vaslui urmând sã ajungã primele utilaje.

Ieri, la sediul Primãriei Vaslui, a fost semnat contractul de finantare a Proiectului “Cresterea capacitãtii de management al deseurilor pentru un mediu mai curat în ora- sele Vaslui si Cahul”. Primãria municipiului Vaslui si Primãria orasului Cahul sunt partenere în acest proiect, depus în cadrul Programului Operational Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013. La semnarea contractului de finantare au participat Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, precum si primarul orasului Cahul, Petru Burlacu. Au fost prezenti la eveniment si Bogdan Suru si Loredana Popescu, reprezentanti ai Biroului Regional de Cooperare Transfrontalierã Iasi, Oxana Kurteva, specialist comunicare în cadrul Primãriei orasului Cahul. “Am ajuns în faza de semnare a contractului, care se va derula pe o perioadã de 22 de luni. Contributia totalã a Uniunii Europene la valoarea proiectului este de 1.370.574,05 euro, contributia partenerilor – 155.847,66 euro, iar valoarea totalã a proiectului este de 1.526.421,71 euro. Pe lângã constientizarea populatiei pentru a pãstra un mediu curat, proiectul prevede si achizitia de utilaje”, a precizat primarul Vasile Pavãl. Prin activitãtile de proiect vor fi procurate echipamente necesare pentru fiecare din cele douã comunitãti – în Vaslui, trei compactoare de deseuri de 18 metri cubi, o masinã de mãturat si stropit, trei aspiratoare stradale, 500 de containere colectare deseuri si o instalatie de spãlare containere deseuri. Pentru Cahul, vor fi achizitionate un buldoexcavator, un compactor deseuri si o masinã de mãturat. “Astãzi, se concretizeazã un proiect comun cu orasul Cahul. Ne dorim si pe viitor o colaborare bunã. Vom veghea ca echipele care se ocupã de implementarea proiectului sã obtinã nota maximã. Noi mai avem cu localitatea Lãpusna, din Republica Moldova, un proiect semnat. Relatiile municipiului Vaslui cu comunitãtile din Republica Moldova se îmbunã- tãtesc si vom cãuta sã progresã m în comunitãtile noastre”, a mai spus Vasile Pavãl.

Cel mai mare proiect al Cahulului

Primarul Petru Burlacu a precizat cã orasul Cahul a mai avut deschise alte douã proiecte pe segmentul managementului deseurilor. În urma implementãrii proiectului regional finantat din Republica Moldova, gospodãria comunalã a orasului Cahul a fost dotatã cu containere si au fos construite platforme de depozitare. “De astãzi, munca noastrã se tripleazã. Acest proiect este o continuare a programelor locale de care va beneficia Cahul, dar si localitãtile din vecinãtate. Pentru noi este primul proiect cu valoare mare pe fonduri europene. Cunoastem ce înseamnã responsabilitatea si credibilitatea în fata finan- tatorului si dispunem de o echipã bunã în vederea implementã rii proiectului”, a spus Petru Burlacu. Obiectivele specifice ale proiectului sunt dezvoltarea unui management sustenabil al deseurilor prin achizitia de noi echipamente, oferirea unui mediu mai curat populatiei rezidente din zona transfrontalierã, îmbunatãtirea calitãtii serviciilor de mediu în zona transfrontaliera pentru conformarea cu standardele europene.

foto:monitoruldevaslui.ro

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>