class="single single-post postid-7503 single-format-standard">

Traian Băsescu, prima apariţie oficială, VIDEO. “România nu vrea să rămâna izolată, iar asta nu se va întâmpla sub conducerea mea”

traian-basescu-bogdan-maran

Traian Băsescu, prima ieşire oficială de când s-a întors la Cotroceni. El a fost faţă în faţă cu ambasadorii, la Cotroceni, în marja Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Băsescu a declarat că în perioada 3-6 iulie o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept prin destituiri, revocări, emiteri abuzive de ordonanţe de urgenţă.

“Dincolo de ceea ce avem de discutat legat de politica externă, aş vrea să vă fac un scurt şi clar tablou a ceea ce s-a întâmplat în luna iulie şi până în prezent şi să vedem ce e de făcut în continuare. Acest aspect mi se pare singurul element care trebuie subliniat într-o întâlnire cu corpul diplomatic românesc”, a declarat preşedintele.

“Dincolo de ceea ce avem de discutat legat de politica externă, aş vrea să vă fac un scurt şi clar tablou a ceea ce s-a întâmplat în luna iulie şi până în prezent şi să vedem ce e de făcut în continuare. Acest aspect mi se pare singurul element care trebuie subliniat într-o întâlnire cu corpul diplomatic românesc”, a declarat preşedintele.

CE S-A ÎNTÂMPLAT CU INSTITUŢIILE STATULUI

“Restabilirea statului de drept s-a făcut pentru că instituţii au rămas în picioare chiar în faţa acestei furii din 3-6 iulie”, a spus preşedintele, comentând că sunt politicieni din afară care îşi arogă “salvgardarea României.

“Credinţa unor politicieni că odată ajunse la guvernare, partidele trebuie să-şi anexeze intituţiile statului, nu la guvern, ci la partid. Ce s-a întâmplat din 3 iulie până astăzi ne arată că acest lucru nu e posibil. CSM, Parchetul, serviciile, CCR nu s-au înclinat în faţa acestei furii politice. Acesta este mesajul pe care vă cer să-l transmiteţi”, a continuat şeful statului.

El a adăugat că statul română şi-a consolidat suficient de mult instituţiile pentru ca ele să fie capabile să apere statul de drept.

“Vizez nu doar CSM, dar şi Parchetul General, DNA, structurile de securitate naţională, au rămas toate verticale şi au slujit statul de drept. Acesta este mesajul pe care vreau să îl preia toţi ambasadorii României în statele membre şi nu numai. Instituţiile statului de drept din România au rămas în funcţiune”, a subliniat şeful statului.

“Acesta este un mesaj pe care vă cer să îl susţineţi pentru că avem toate argumentele. Deşi aparent a fost un mare deserviciu pentru România ceea ce s-a întâmplat în perioada 3-6 iulie, precum şi după epuizarea votului de la referendum, deci deşi aparent a fost un lucru extrem de negativ pentru România, în acelaşi timp ceea ce s-a întâmplat a probat că România şi-a consolidat instituţiile statului de drept la un nivel suficient pentru ca acestea să fie capabile să îl apere. Nu a venit niciun politician străin să voteze la CC, nu a venit niciun procuror din altă parte să lanseze anchetele cu privire la eventuale fraude declanşate de Parchetul General şi de DNA. Această perioadă de eroare politică, această întâmplare a fost o probă de foc pentru aceste instituţii, pe care au trecut-o. Nu spun că au trecut-o perfect, dar au trecut-o”, a mai declarat preşedintele Băsescu.
În opinia sa, “roadele sunt resetarea abuzurilor politice şi revenirea la situaţia anterioară acţiunii majorităţii parlamentare din perioada 3-6 iulie”.

“Aceste observaţii sunt reale, diplomaţia românească are obligaţia să le prezinte”, a mai susţinut Traian Băsescu.

Instituţiile statului au rămas verticale, indiferent cine s-a aşezat deasupra lor. Nu mai dau explicaţii de ce a fost o reacţie atât de puternică în interiorul UE şi la aliaţi. România a devenit o ţară importantă. În România s-a investit încredere enormă, nu numai din punct de vedere politic, dar şi din punct de vedere al securităţii aliaţilor. Reacţia a fost generată de surpriza pe care am făcut-o, iar pe de altă parte reacţia a fost generată de dezamăgire. Mesajul trebuie să fie cel corect, că instituţiile şi-au făcut treaba şi îşi vor duce misiunea până la capăt.

Mai mult, preşedintele a declarat că ştie foarte bine că sunt capitale în care ambasadorii statelor membre UE se întâlnesc fără a-l invita şi pe ambasadorul român, “tocmai pentru a discuta deschis situaţia din România”.

Băsescu a continuat, declarând că instituţiile statului au trecut peste “o probă de foc”. Şeful statului a spus că evenimentele politice din iulie nu au însă schimbat agenda de politică externă. “Direcţia este vest, Occidentul”, a continuat Băsescu, precizând că UE poate garanta obiectivul de creştere a nivelului de trai, iar NATO obiectivul de securitate.

POLITICA EXTERNĂ
Referindu-se la Republica Moldova, Băsescu a spus că România se limitează la integrarea Republicii Moldova în UE, cerându-le diplomaţilor români să nu meargă pe ideea aderării Chişinăului la NATO, indiferent de ce politician român susţine asta, deoarece acest lucru ar fi contrar Constituţiei Moldovei.

Pe de altă parte, Băsescu a reluat ideea Statelor Unite ale Europei, declarând că “Europa nu are şanse de supravieţuire dacă procesul de integrare nu se accelerează. Avem nevoie de integrare fiscală, economică, politică, aşadar putem vorbi mai repede de aderarea la zona euro”.

“Această clasă politică trebuie să dovedească că vrea să meargă alături de aliaţii lor. Spre est avem toată amiciţia, dar drumul nostru este sper Vest, spre Occident. Dacă clasa politică nu vrea, UE o va abandona. Nimeni nu poate să-i tracteze pe banii lor pe cei care nu vor”, a mai spus Băsescu.

“Nu ştiu cum îşi poate imagina cineva o Românie izolată”, a adăugat şeful statului, apreciind că mai avem “de educat clasa politică şi de ce nu populaţia că avem instituţii care nu pot fi atinse de clasa politică”.

Related posts:

Sursa: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>