class="single single-post postid-6436 single-format-standard">

Primãriile vasluiene îsi primesc banii înapoi!

victor_ponta

Guvernul Ponta alimenteazã visteriile a 6 primãrii din judet cu 1. 389 mii lei, asta dupã ce cu mai bine de o lunã în urmã decidea printr-o Ordonantã de Urgentã sã le ia, de la 25 de primari din judet, banii dati de prim-ministrul Mihai Rãzvan Ungureanu pentru cheltuieli curente.

Pe 6 aprilie, Guvernul Mihai Rãzvan Ungureanu semna o Hotãrâre de Guvern prin care trimitea cãtre 1.657 de primãrii din tarã suma de 648 mii lei, pentru cheltuieli curente si cofinantãri de proiecte europene. O lunã mai târziu, se schimbã Guvernul si banii sunt luati înapoi. Acum, dupã ce actul Guvernului a fost declarat neconstitutional, Guvernul Ponta a dat o Hotãrâre prin care dã primãriilor o parte din bani înapoi, 107.543 mii lei. “Din verificãrile efectuate, rezultã cã 47 % dintre localitãtile care au beneficiat de aceste alocatii nu au avut arierate si nici proiecte cu finantare externã care sã necesite cofinantãri, sumele utilizate pânã la data intrãrii în vigoare a OUG nr.15/08.05.2012 au totalizat 224,3 milioane de lei, din care 145,8 milioane lei au fost utilizate contrar legii. Sumele disponibilizate în urma aplicãrii OUG nr.15/08.05.2012 au fost de 394,8 milioane lei, sumele care trebuie restituite la bugetul de stat în urma controalelor Curtii de Contruri sunt de 167,7 milioane lei. Din recapitularea situaţiilor prezentate, rezultă că mai este necesară alocarea, per sold, numai a sumei de 12,9 milioane lei, respectiv doar 3,3% din suma restituită de autorităţile locale conform OUG nr 15/08.05.2012. Întrucât unităţile administrativ-teritoriale în cauză mai au de restituit la bugetul de stat suma de 167,7 milioane lei, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 se va aloca suma de 107.543 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului” , aratã un comunicat remis de Guvernul României. În mai, 25 de primãrii din judetul Vaslui au fost vizate de actul care le cerea restituirea sumelor neutilizate pe care Guvernul Ungureanu le alocase pentru plata arieratelor si a cofinantãrilor proiectelor europene, în total 9.120 mii lei, cel mai mult primãriilor din Negresti si Husi, fiecãreia câte 10 miliarde lei vechi, pentru cã ele derulau proiecte europene cu valori mari si aveau nevoie de bani pentru cofinantare. La vremea la care DGFP Vaslui a început demersurile de recupererea fondurilor, doar trei primãrii, Delesti, Tutova si Botesti chetuiserã banii primiti pânã la data de 8 mai, ele fiind singurele cãrora nu li se mai puteau lua banii înapoi, restul au dat Guvernul în judecatã. La sesizarea Avocatului Poporului, Curtea Constitutionalã a declarat ordonanta, prin care au fost retrasi banii primãriilor, neconstitutionalã. Conform ultimei decizii a Guvernului, în judetul Vaslui vor fi rambursatã suma de 1 389 mii lei cãtre 6 unitãti administrativ- teritoriale, cei mai multi bani vor fi restituiti Primãriei Husi – 833 mii lei, la Puiesti vor ajunge 224 mii lei, în comuna Arsura, 37 mii lei, la Deleni, 153 mii lei, la Stãnilesti, 117 mii lei, iar la primãria din Duda-Epureni alte 25 mii lei.

Related posts:

Sursa: vrn.ro
 1. Axinte Chiriac spune:

  E bine totusi,nu?

  • Mitica spune:

   este o minciuna ordinara primariile au primit ordin de la finante sa dea toti banii inapoi in curand zeci de primarii din judet isi vor inchide sediile este o rusine ce face acest guvern nu s-a mai intimplat niciodata ca un guvern sa-ti dea bani si altul sa vina si sa tie ia inapoi

   • Miticaaaa spune:

    ASTA ESTE INCEPUTUL.LEUL A LUAT-O TARE DE TOT LA VALE,CARBURANTII SE SCUMPESC,PENSIILE SE DEVALORIZEAZA DATORIT INFLATIEI ETC.POI CE AU FACUT ASTIA IN 2 LUNI NU ISI MAI REVINE TARA NICI PESTE 10 ANI.CE AU FACUT ACESTI MIZERABILI PENTRU ROMANI???NIMIC?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>