class="single single-post postid-2049 single-format-standard">

Puciștii din Mali au preluat puterea

Puci in Mali

După mai multe ore de lupte, puciştii din Mali au preluat puterea de la Bamako. Aceștia au anunţat că au dizolvat instituţiile statului şi au suspendat Constituţia.

Ofițeri în uniformă au apărut la televiziunea naţională pe care o ocupaseră încă de miercuri și au declarat că “au pus capăt regimului incompetent” al preşedintelui Amadou Toumani Touré pe care îl consideră vinovat de incapacitate de a gestiona criza din nordul ţării.

Statul african este atacat încă de la mijlocul lunii ianuarie de Mișcarea națională pentru eliberarea Azawad și de alte facțiuni rebele de tuaregi, întorși  din Libia, unde l-au susținut pe fostul dictator Muammar Gaddafi. Apărătorii islamului, o altă mişcare islamistă armată tuaregă susţine că are controlul în trei oraşe din nord, aproape de frontiera cu Algeria. Apărătorii islamului vor să impună sharia, legea islamică, în Mali.

Militarii care au luat parte la puci, au acuzat puterea de “lipsă de material militar adecvat pentru apărarea teritoriului naţional” și  pentru incapacitatea acesteaia de a lupta împotriva terorismului. Puciștii  şi-au luat angajamentul de a restabili puterea civilă și că vor forma un guvern de uniune națională. De asemenea aceștia au anunțat arestarea mai multor miniştri și că în acest moment controlează  palatal prezidențial. Încă  nu se știe  nimic despre situația preşedintelui Amadou Toumani Touré.

Evenimentele din Mali au atras imediat atenția Franței, fosta putere colonială din Mali, care a cerut restabilirea ordinii constituţionale și organizarea imediată  a alegerilor prezidenţiale. Ministrul de externe francez, Alain Juppe, a declarat că Franța lucrează de mai multe luni cu partenerii săi  din regiune şi cu organizaţiile regionale pentru a angaja un dialog între rebelii din nord, tuaregi şi regim.

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>