class="single single-post postid-32798 single-format-standard">

Putini am fost, multi am rãmas!

vot5330775-mediafax-foto-liviu-chirica

Numãrul alegãtorilor vasluieni înscrisi în Registrul electoral creste miraculos, de la o lunã la alta. În timp ce natalitatea este la pãmânt iar numãrul deceselor bate record dupã record, paradoxal, în registrul electoral apar înscrisi tot mai multi votanti. Spre exemplu, în municipiul Vaslui, fatã de alegerile prezidentiale din anul trecut, în registrul electoral apar în plus 6.054 alegãtori. Dacã ne raportãm la datele Recensãmântului populatiei din 2011, avem dimensiunea dezastrului din evidentele electorale. În toate centrele urbane ale Vasluiului, numãrul alegãtorilor este aproape dublu fatã de populatia stabilã.

Numãrul de alegãtori din judetul Vaslui inscrisi in Registrul electoral continuã sã se batã cap in cap cu statistica privind evolutia demograficã a populatiei din judet. În timp ce, de ani de zile, sporul demografic din Vaslui este negativ, numãrul votantilor este in… crestere! În raport cu alegerile prezidentiale din luna noiembrie 2014, municipiul Vaslui inregistreazã cea mai mare crestere a numãrului de alegãtori. Astfel, de la 73.953 de alegãtori inscrisi pe listele electorale la primul tur al alegerilor prezidentiale, in luna octombrie 2015, Vasluiul are trecuti nu mai putin de 80.007 alegãtori. Municipiul Barlad a scãzut de la 61.401 alegãtori, in noiembrie 2014, la 60.962 alegãtori in prezent, iar municipiul Husi, de la 25.560 alegãtori in anul trecut, la 25.422 alegãturi, in octombrie anul acesta. În schimb, in orasul Negresti inregistrãm o micã crestere a votantilor inscrisi in Registrul electoral, de la 8.058 alegãtori, la prezidentialele de anul trecut, la 8.082 alegãtori. La Murgeni, de la 5.779 de alegãtori, anul trecut, in prezent, pe liste figureazã 5.711.

Recensamântul populatiei, dat peste cap

Dacã ne raportãm la recensãmantul popu latiei din anul 2011, diferentele dintre numãrul de alegãtori si populatia stabilã din judet sunt cu mult mai mari. Conform datelor definitive rezultate in urma Recensãmantului populatiei si locuintelor din 2011, populatia stabilã din judetul Vaslui era de 395.499 persoane. În centrele urbane din judetul Vaslui, raportul dintre popu latia stabilã si numãrul de alegãtori era net in favoarea celor din urmã. Conform date lor statistice, populatia stabilã din municipiul Vaslui se ridica, in 2011, la 55.407 persoane, in municipiul Barlad, populatia stabilã era de 55.837 persoane, iar in muni cipiul Husi, de 26.266 de persoane. Potrivit acelorasi date, in orasul Negresti populatie stabilã era, in anul 2011, de 8.380 persoane, iar in orasul Murgeni, de 7.119 persoane. Dacã din populatia stabilã scãdem vasluie nii care au plecat in strãinãtate, care ori cum voteazã in numãr foarte mic, precum si populatia cu varsta de panã la 18 ani (care nu are drept de vot), cifrele trecute in Registrul electoral apar in adevãrata lor luminã. Anul trecut, la nivelul judetului Vaslui au fost infiintate 516 sectii de votare. În municipiul Vaslui au fost deschise la alegerile prezidentiale 51 sectii de votare, in municipiul Barlad, 46 sectii, in municipiul Husi, 20 sectii de votare, iar in orasele Negresti si Murgeni au fost 10, respectiv 8 sectii de votare.

O Românie cu peste 18,2 milioane de alegatori

Potrivit datelor Autoritãtii Electorale Pemanente (AEP), la nivel national, numãrul de cetãteni cu drept de vor inscrisi in Registrul electoral la data de 5 octombrie 2015 este de 18.278.045, cu 610 mai multi fatã de ultima informare publicã realizatã de AEP pe aceastã temã, in data de 4 septembrie 2015. „Precizãm dã diferentele apar ca urmare a operatiunilor curente efectuate de primari in Registrul electoral aferent unitãtilor administrativteritoriale conduse de acestia. Registrul electoral este un sistem informatic national de inregistrare si actualizare a datelor de identificare a cetãtenilor romani cu drept de vot si a informatiilor privind arondarea aces tora la sectiile de votare. Registrul este structurat pe judete, municipii, orase, comune pentru cetãtenii romani cu domiciliul sau resedinta in tarã. Persoanele autorizate sã efectueze operatiuni in Registrul electoral cuprinzand cetãtenii romani cu domiciliul sau resedinta in tarã sunt primarii sau persoanele desemnate de cãtre primari, prin dispozitie, conform legii”, se aratã intr-un comunicat de presã remis de AEP.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>