class="single single-post postid-38683 single-format-standard">

Rezidentii care îsi deschid o afacere ar putea primi 50.000 de euro

fonduri-europene-posdru

Vasluienii care lucreazã în strãinãtatea au sansa sã relanseze economia judetului. În aceste zile, va fi lansat în dezbatere publicã un program prin care românii care se întorc acasã si îsi deschid o afacere primesc o finantare nerambursabilã de 50.000 de euro. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, spune cã proiectul este generos si trebuie pus în aplicare. “Dacã ai 50- 100 de astfel de afaceri, poti atrage în judet 4-5 milioane de euro si creezi între 200-400 locuri de muncã”, a precizat Constantin.

Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui, a spus cã proiectul privind acordarea unui grant de 50.000 de euro pentru romanii din strãinãtate care se intorc acasa si deschid o afacere este de salutat. Programul guvernamental va fi lansat in dezbatere publicã la inceputul acestei luni, va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene si va avea un buget total de 30 de milioane de euro, care vor proveni din fonduri europene, prin Programul Operational Capital Uman. Fiecare beneficiar va primi panã la 50.000 de euro, adicã 90% din totalul investitiei. Conform informatiilor apãrute in mass media centrale, programul se adreseazã proiectelor de afaceri din afara Bucurestiului, iar persoanele care in ultimii trei ani au lucrat un an in strãinãtate pot solicita finantarea nerambursabilã. În plan local, camerele de comert si industrie ar urma sã dea undã verde pentru planurile de afaceri eligibile pentru finantare. „Este imbucurãtor dacã se va implementa acest program si, de asemenea, faptul cã el se adreseazã antreprenorilor din provincie. Suma care se acordã beneficiarilor este mare si ea va putea servi unor proiecte de afaceri de succes. Tema proiectelor de afaceri care trebuie sã serveascã comunitãtile locale si seriozitatea solicitantilor trebuie verificate si certificate de institutiile statului. Vorbim aici de primãrii, prefecturi in parteneriat cu camerele de comert”, a spus Constantin.

Unde se poate investi în Vaslui?

La nivelul judetului Vaslui, cu o astfel de finantare s-ar putea deschide sectii de tamplãrie, constructii, transport, cresterea albinelor, pisciculturã, confectii, cojocãrii etc. „Dacã ai 50-100 de astfel de afaceri, poti atrage in judet 4-5 milioane de euro si sã creezi intre 200-400 locuri de muncã. Mi se pare o idea generoasã, dar trebuie sã fie pusã in aplicare si dusã mai departe de celelalte guverne”, a mai spus Ionel Constantin. Initiatorii proiectului mizeazã pe faptul ca romanii care se intorc sã isi deschidã un business in zona lor de expertizã, in categoria potentialilor beneficiari urmand sã se incadreze si studentii care au studiat in strãinãtate si vor sã se intoarcã in tarã. „Din punctul meu de vedere, este important, in primul rand, sã oferim nu doar granturi, ci si consultantã, training, cursuri pentru cei care vor beneficia de aceste granturi. În al doilea rand, este important sã promovãm in mod onest aceste programe, intrucat am observat in piatã cã increderea in stat si administratie a romanilor plecati este foarte redusã si ei au senzatia cã li se iau bani, nu li se dau”, a spus Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri. În economia judetului Vaslui sunt activi 5.682 angajatori, in timp ce numãrul salariatilor existenti pe piatã se ridicã la 55.317 persoane. Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncã Vaslui, angajatorii au inregistrate 60.070 contracte active, din care 54.458 contracte pe o perioadã nedeterminatã, iar restul pe o perioadã determinatã.

Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>