class="single single-post postid-511 single-format-standard">

România e din nou în pragul crizei economice, conform ministrului Finanțelor Publice

Bogdan Dragoi

Ministrul Finanțelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat că România ar putea cădea din nou în recesiune în primul trimestru din 2012 din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Economia românească ar putea intra în recesiune tehnică în primul trimestru din cauza condițiilor meteo, comparativ cu ultimul trimestru din 2011, dar Produsul Intern Brut tot ar fi cu 1,5-2% mai mare față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

“În trimestrul întâi avem din păcate această neşansă a vremii, iar economia se pare că se va contracta faţă de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru că s-a redus economia sau cererea, ci pentru că nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune în primul trimestru, dar anualizat vom avea creştere. Faţă de primul trimestru din 2011 estimăm o creştere cu 1,5 – 2%”, a declarat Bogdan Drăgoi.

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 2,5% în 2011, în ultimul trimestru înregistrând o creștere de 1,9% față de aceeași perioadă a anului 2010, dar în perioada octombrie-decembrie se înregistrase o scădere de 0,2% față de trimestrul al treilea.

Datorită evoluției favorabile din agricultură în 2011, cu o creștere de 11,3%, și din industrie, cu o creștere de 5%, economia românească a înregistrat un avans de 2,5% anul trecut. În 2011, Fondul Monetar Internațional estima o creștere economică de 1,5% pentru România, ulterior rectificată la 2%, la începutul anului curent. Cu toate acestea, bugetul României pe 2012 este calculat plecând de la o estimare a creșterii economice de 1,8-2,3%.

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>