class="single single-post postid-3728 single-format-standard">

România speră la un nou împrumut de la Banca Mondială

România speră la un nou împrumut de la Banca Mondială

România are aproape 5 stele la testele de siguranță, fapt ce îi dă speranțe la contractarea unei linii de credit de un miliard de euro de la Banca Mondială. Aceste fonduri ar urma să ne protejeze în cazul unei înrăutățiri a crizei datoriilor din Spania sau Italia.

Conform ministrului de finanțe Bogdan Drăgoi, țara noastră este în discuții avansate pentru primirea acestei linii de credit, iar o pre-condiție este restructurarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Aceste fonduri nu ar urma să fie folosite, ci doar să fie păstrate ca o ”centură de siguranță” pentru cazul în care situația macroeconomică la nivel european se va înrăutăți.

”Nu intenţionăm să tragem aceste fonduri, le vom păstra ca o rezervă pe fondul crizei economice, având în vedere ultimele ştiri din Spania şi Italia. Este bine să avem o astfel de rezervă, pe lângă alte credite”, a afirmat ministrul Bogdan Drăgoi.

Pe lângă această linie de credit, România mai are un acord de tip preventiv încheiat anul trecut cu FMI și Comisia Europeană, în valoare de 5 miliarde de euro, iar în anul 2009 a împrumutat aproape 20 de miliarde de euro de la mai multe instituții internaționale, în frunte cu FMI. Inițial, împrumutul din 2009 a fost văzut tot ca o centură de siguranță, dar pe parcurs o parte din bani au fost folosiți inclusiv pentru plata pensiilor și salariilor.

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>