class="single single-post postid-33485 single-format-standard">

Salarii mai mari pentru personalul din spitalele vasluiene

spitalul-judetean-vaslui-8263

MAJORÃRI…Salariile în Sãnãtate au crescut cu 25% de la 1 octombrie. Salariile majorate au fost încasate de personalul sanitar începând de vineri. Numai medicii Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui au primit, în urma majorãrii, circa 700.000 de lei în plus la leafã. Cu toate astea, cadrele medicale din spitale afirmã cã, în continuare, salariile lor sunt mult mai mici în comparatie cu unii medici de familie, care ajung sã încaseze chiar si 20.000 de lei pe lunã. Singurii care au fost ocoliti de majorãrile salariale au fost medicii care lucreazã în directiile de sãnãtate publicã.

Pentru angajatii sistemului public de sãnãtate, luna noiembrie a adus salarii mai mari. Astfel, din aceastã lunã, personalul din sãnãtate beneficiazã de majorarea cu 25% a salariului brut fatã de nivelul din septembrie 2015. De aceastã mãsurã beneficiazã toti angajatii spitalelor publice, de la portar si pânã la manager. Casa de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Vaslui a anuntat cã plata cãtre spitale a fondurilor suplimentare care sã acopere cresterea salarialã a fost fãcutã de miercuri. Banii au intrat în buzunarele salariatilor vineri, pe 13 noiembrie. “Salariile majorate au intrat pe carduri încã de vineri. Este o crestere care se simte si care , evident, multumeste personalul medical”, a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. Baza de calcul pentru cresterea salariului a reprezentat-o veniturile si cheltuielile lunii septembrie. Reprezentantii Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate au precizat cã aceastã crestere de 25% „se referã la cheltuilile de personal si nu la cheltuielile pentru serviciile medicale, care sunt facturate separat”.

Cele patru spitale din judetul Vaslui, un plus de 1,7 milioane lei la salarii

Potrivit datelor centralizate de Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate (CAS Vaslui a decontat valoarea majorãrilor salariale cu 25% numai pentru personalul angajat care face parte din contractele încheiate cu unitãtile spitalicesti), Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, care are de altfel si cei mai multi angajati, a primit cei mai multi bani. Pentru 912 angajati a fost nevoie de aproximativ 720.000 de lei noi pentru a putea acoperi salariile majorate cu 25%, mai exact 717.410 lei lei. La spitalul din Bârlad au ajuns 676.045 lei pentru a acoperi majorãrile salariale ale celor 843 de angajati. La Husi, la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian”, cei 345 de angajati din sistem au avut nevoie de exact 221.946 lei. La Spitalul de Psihiatrie Murgeni a fost alocatã suma de 62.128 lei pentru cresterea salariilor a 83 de angajati.

Medicii de la directiile de sãnãtate publicã, uitati de Guvern

Singurii care au fost ocoliti de ordonanta care prevede majorãrile salariale sunt cei care lucreazã în directiile de sãnãtate publicã. Potrivit directorului DSP Vaslui, aceastã situatie va fi remediatã în scurt timp. “Avem promisiuni cã pânã la sfârsitul anului si angajatii din cadrul directiilor de sãnãtate publicã vor beneficia de majorãri de 25% la salariu”, a declarat Mihaela Vlada.

Veniturile angajatilor SJU Vaslui, publicate pe site-ul spitalului

Din punct de vedere al transparentei si al actualizãrilor, site-ul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui este printre cele mai performante. SJU Vaslui este printre putinele spitale din tarã care afiseazã, lunar, veniturile angajatilor. Înainte de crestera cu 25% a salariilor, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui media remuneratiei unui medic specialist era de 2000 de lei, în timp ce un medic primar încasa, în medie, 3.000 de lei lunar. La salariul de bazã se adaugã diverse sporuri, precum cel de vechime, de sectie, spor conditii, spor de turã, de asemenea, gãrzile pe care fiecare medic le efectueazã lunar. În cazul unui medic specialist sef sectie salariul de 4769 lei pe luna septembrie a crescut la 5926 lei în octombrie. Remuneratia unui medic primar UPU SMURD care în luna septembrie a fost de 4128 lei, începând cu luna octombrie a crescut la 5050 lei. Nici preotul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui nu a “scãpat” mãrirea salariului, venitul sãu majorându-se de la 1266 lei în septembrie, la 1560 lei în octombrie. Unele voci din unitãtile medicale vasluiene spun cã e loc de mai bine si îsi sprijinã afirmatiile pe comparatia cu salariile unor medici de familie, care ajung sã primeascã lunar pânã si 15-18.000 de lei.

Bugetul de salarii, pe primul loc

Potrivit deconturilor pe care le-a fãcut CAS Vaslui în luna octombrie 2015, cei 173 de medici de familie cãrora Casa le deconteazã serviciile, au primit 1.988.646,23 lei. La un calcul simplu rezultã cã un medic de familie vasluian primeste, în medie, circa 11.500 de lei lunar. Bani din care, spun medicii de familie, îsi plãtesc dãrile la stat, asistentii, utilitãtile, consumabilele, chiria spatiilor, etc. Ceea ce le micsoreazã considerabil venitul net lunar.

Vasluienii sperã ca noile salarii ale medicilor sã se regãseascã si în calitatea actului medical

“E foarte bine cã au crescut salariile medicilor. Eu cred cã doctorii din România ar trebui plãtiti mult mai bine ca cei din Occident, pentru cã muncesc mult mai mult. Ati vãzut cã, în cazul pacientilor de la Colectiv, medicii din strãinãtate s-au crucit când au vãzut cu ce se confruntã medicii nostri. Se stie cã cu cât tara e mai sãracã si populatia mai neinteresatã de sãnãtatea ei, cu atât medicii au mai mult de muncit. În Franta, Olanda, Germania se investeste foarte mult în preventie. La noi se merge la medic în ultima fazã a bolii si asteptãm sã se facã minuni. E bine cã s-au mãrit salariile personalului medical si sper ca aceste cresteri sã se regãseascã si în calitatea actului medical”, ne-a spus Vasile Ioachim, un pensionar din Vaslui. “E bine pentru cã asa nu vor mai pleca în alte tãri. Avem nevoie de doctori cât mai buni si cât mai bine plãtiti”, ne-a spus si Gheorghe Luca.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: vrn.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>