class="single single-post postid-37492 single-format-standard">

Sărăcia îi lasă fără asigurare de sănătate pe vasluieni

cjas_vaslui_m

“Această cifră ar trebui să atragă atenţia autorităţilor şi să ridice semne de întrebare. Vorbim şi de mulţi vasluieni care nu au apelat la medic atunci când au fost bolnavi, chiar dacă sunt asiguraţi. Majoritatea nu merg la un consult decât atunci când starea lor de sănătate se agravează”, spun specialiştii.

Peste 70.000 de vasluieni, reprezentând aproape 20 la sută din populaţia judeţului, nu au asigurare de sănătate şi sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar în cazul în care au nevoie de îngrijiri medicale de durată. Dacă, de exemplu, suferă un accident, primesc doar îngrijirile de la camera de urgenţă. Pentru orice alt tratament sau intervenţie chirurgicală trebuie să plătească.
Motivele actualei situaţii: unii refuză să achite asigurarea, susţinând că este inutilă atât timp cât în spital eşti nevoit să-ţi cumperi medicamentele, în timp ce alţii nu pot să o acopere pentru că nu au bani.
”Din totalul pacienţilor înscrişi pe listele medicilor de familie aflaţi în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, 19% sunt neasiguraţi şi beneficiază doar de pachetul de servicii de urgenţă, adică dacă viaţa le este pusă în pericol”, se arată într-un raport al CJAS.
În acest an, circa două treimi dintre bolnavi au renunţat la un moment dat să meargă la medic din cauza costurilor pe care le implică o astfel de vizită.
“Această cifră ar trebui să atragă atenţia autorităţilor şi să ridice semne de întrebare. Vorbim şi de mulţi vasluieni care nu au apelat la medic atunci când au fost bolnavi, chiar dacă sunt asiguraţi. Majoritatea nu merg la un consult decât atunci când starea lor de sănătate se agravează”, spun specialiştii.

Cine este asigurat?

Sunt asiguraţi, potrivit Legii nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovadă plătii contribuţiei la fond. Asiguraţii în sistemul naţional de sănătate beneficiază, în baza contribuţiei, de anumite servicii medicale gratuite, de la controale la medicul de familie până la asistenţă de urgenţă, servicii de medicină dentară şi medicamente compensate. Pentru a putea beneficia de aceste servicii, o persoană trebuie să demonstreze că este asigurată în sistemul naţional de sănătate. De la 1 septembrie 2015, dovada se face doar cu Cardul Naţional de Sănătate sau cu o adeverinţă eliberată de CJAS. Este de menţionat faptul că după ce o persoană nu mai este asigurată, timp de trei luni încă mai beneficiază de servicii medicale, iar verificările făcute în sistemul electronic vor da tot verdictul “asigurat”.
Documentele cu care se atestă calitatea de asigurat fără plata contribuţiei:
– pentru minori, cu certificatul de naştere sau cu un act de identitate;
– pentru tinerii între 18-26 de ani, este nevoie de documentul de identitate, o dovadă eliberată de ANAF că nu se realizează venituri, actul care atestă calitatea de elev sau student şi o declaraţie pe propria răspundere că nu realizează venituri din muncă;
– pentru persoanele aflate în întreţinere (coasigurate), adică soţul, soţia, părinţii, se cer documente care atestă rudenia sau căsătoria cu persoana asigurată, o dovadă eliberată de ANAF cum că nu realizează venituri impozabile, o declaraţie pe propria răspundere cum că nu realizează venituri şi declaraţia pe propria răspundere a persoanei asigurate cum că are acea persoană în întreţinere

foto:cjasvs.ro

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>