class="single single-post postid-35912 single-format-standard">

Scãderea natalitãtii, o amenintare pentru viitorul nostru ca neam

nou_nascut_1_

Într-o declaratie politicã fãcutã în cursul acestei sãptãmâni, deputatul PSD de Vaslui Ana Birchall a atras atentia asupra responsabilitãtii de a construi proiecte pe perioade mai mari de timp, mai ales în ceea ce priveste o problemã sensibilã precum scãderea alarmantã a natalitãtii în România.

„Romania se confruntã cu o problemã tot mai vizibilã si mai stringentã, cu repercusiuni asupra vietii economice, sociale si politice: scãderea continuã si constantã a populatiei. Pentru al doilea an consecutiv, in Romania numãrul bãtranilor il depãseste pe cel al tinerilor. Conform statisticilor recente, fenomenul de imbãtranire demograficã s-a accentuat, populatia varstnicã de 65 ani si peste, depãsind populatia tanãrã cu varste panã in 14 ani. Toate aceste cifre ne pun in fatã o realitate sumbrã cãreia suntem chemati sã ii gãsim rãspunsuri cat mai rapid. Cu fiecare an care trece suntem tot mai putini si mai bãtrani, iar aceastã realitate ne afecteazã viitorul nostru ca neam”, a declarat deputatul social-democrat. Ana Birchall a sustinut cã „statul roman trebuie sã promoveze politici publice tintite pentru a ajuta tinerii, pentru a sprijini familia tanãrã, fiindcã o familie nou-formatã are nevoie de ajutor la inceput de drum pentru a sparge cercul vicios in care este prins un tanãr: primul loc de muncã, prima casã, primul copil”. Deputatul PSD a precizat cã pentru a avea politici publice coerente de stimulare a natalitãtii, este necesar si un cadrul legislativ care sã le sustinã. „Sunt o sustinãtoare a proiectului legislativ aflat acum in dezbatere si care propune eliminarea pragurilor limitative ale indemnizatiilor pentru mamele aflate in concediul pentru cresterea copilului, precum si eliminarea optiunii pentru perioada in care mama stã alãturi de copilul ei. Mamele trebuie sã beneficieze de posibilitatea de a sta alãturi de copiii lor panã la varsta de doi ani si trebuie sã se bucure de o indemnizatie cat mai mare pentru a avea linistea si confortul de care este nevoie pentru a se dedica educatiei viitorilor adulti de care depinde destinul nostru ca natiune. Investitia in astfel de mãsuri este o investitie in prezent, dar mai ales in viitor, pentru cã numai promovand politici de sustinere a familiei si creind conditii pentru ca tinerii sã se dezvolte la ei acasã vom avea o sansã”, a declarat Ana Birchall.

Depopularea, fenomen prezent si în judetul Vaslui

Ana Birchall a subliniat cã problema demograficã afecteazã cu predilectie comunitãtile rurale, care se confruntã si cu fenomenul depopulãrii. „Judetul Vaslui, mai ales in zona sa ruralã, are o populatie imbãtranitã, iar din cauza lipsei fortei de muncã tinere, care sã lucreze de exemplu pãmantul, aceasta poate fi o zonã care pe viitor sã fie condamnatã la sãrãcie. Tocmai de aceea este nevoie de politici care sã sprijine familiile, sã ajute tinerii sã se intoarcã acasã sau sã rãmanã aici si sã isi intemeieze familii in Romania. Fãrã politici de repatriere a tinerilor sau de incurajare in planning-ul familial, riscãm ca anumite zone din Romania sã fie masiv depopulate”, a sustinut deputatul PSD. „Copiii reprezintã viitorul nostru. Avem nevoie de politici care sã sustinã o crestere a natalitãtii in Romania, tocmai pentru ca resursele umane inepuizabile ale neamului romanesc sã continue sã fie puse in valoare. Este datoria noastrã sã permitem ca visurile tinerilor si increderea intr-un viitor mai bun sã fie posibile la noi acasã. Acestea sunt cu putintã doar dacã asigurãm Romaniei o generatie de maine care sã se bucure de conditii de viatã decente aici, la noi acasã. Stã in puterea noastrã sã construim acest maine mai bun incepand cu politici pe termen mediu si lung de crestere, sustinere si incurajare a familiei, de asigurare a unui loc de muncã si a unui nivel de trai decent aici, in Romania. Investitia in copii si in tineri reprezintã un cec in alb pentru a oferi o sansã in plus Romaniei si romanilor!”, a conchis deputatul social-democrat.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com/ConectatiVaslui/

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>