class="single single-post postid-38087 single-format-standard">

Seceta a transformat apa potabilă în produs de lux

Un copil de o lună a murit intoxicat cu apă din fântână

Mai multe localităţi vasluiene au intrat în criza apei potabile din cauza secetei prelungite din această vară. Autorităţile au luat deja măsura restricţionării consumului şi transportării apei cu autocisternele pompierilor.

Autorităţile vasluiene au intrat în alertă de câteva zile, după ce populaţia din mediul rural a început să aibă de suferit de pe urma secetei prelungite din această vară. Mai mulţi primari au raportat către prefectură că fântânile au secat sau că sistemele de alimentare în sistem centralizat nu mai pot asigura apa la un debit normal, impunându-se restricţii la consum. Potrivit unui raport, în patru localităţi, peste 100 de fântâni au secat, iar alte 500 mai au apă doar pe fund.
Asta în pofida faptului că aproape o jumătate de milion de euro s-a cheltuit de la bugetul de stat pentru realizarea a 30 de foraje de mare adâncime. Acestea nu sunt însă folosite din cauza lipsei dotărilor tehnice, multe din ele fiind deja colmatate.
În comuna Hoceni, de câteva săptămâni, animalele nu mai au unde se adăpa, iar stăpânii lor se tem că, dacă seceta se prelungeşte, vor fi nevoiţi să le vândă pe nimic. Aproape toate fântânile din localitate au debite reduse, iar în unele apa e tulbure.
“Nu este apă. Uitaţi, mâl! Nu ştiu ce să facem, cu ce vom face mâncare”, spune o săteancă.
“Nu plouă. Nu avem ce să dăm la animale. Am avut un viţel şi l-am dat aproape pe degeaba. Seceta ne obligă”, afirmă o altă femeie din Hoceni.
Şefii de la judeţ le-au recomandat primarilor localităţilor aflate în situaţie dificilă să achiziţioneze rezervoare din fibră de sticlă de până la 5.000 de litri, în care, în caz de nevoie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui să poată depozita apă pentru populaţie.
În total, mii familii din judeţ nu beneficiază de apă, în ciuda temperaturilor caniculare. În mai multe localităţi, oamenii au plătit bani grei pentru a se racorda la sistemul centralizat, dar tot nu primesc apă. Conductele de alimentare au fost prost proiectate şi nu pot face faţă numărului mare de consumatori. Ca să nu sufere de sete, oamenii trebuie să meargă pe jos, la izvoare sau fântâni.
Şi în Micleşti, sătenii resimt din plin efectele secetei. Cum nu a mai plouat de peste două luni, iar în comună cererea de apă este foarte mare, nu doar pentru uz casnic, ci şi pentru udarea grădinilor şi a spaţiilor verzi, serviciul de alimentare nu a mai făcut faţă. La nivelul primăriei s-a decis ca oamenii să primească apă cu porţia.
“Nu mai reuşim să facem faţă consumului. Chiar şi în aceste condiţii, cei care au spaţii verzi udă. Le-am spus să nu mai ude grădinile”, ne-a declarat Doru Agafiţei, primarul din Micleşti.
Cei mai mulţi dintre localnici se plâng că măsura impusă de autorităţile comunale le dă peste cap treburile gospodăreşti.
„Ne facem treburile după cum ni se furnizează apa. Ce putem să facem?”, a spus o femeie.
„Apa nu are presiune, din păcate. Sunt de acord cu oprirea apei, dacă tot sunt aceste probleme, dar atunci când primim, să curgă cum trebuie, cu presiune. Nu avem pretenţii ca la oraş, dar este bine ca, atunci când ne-o dă, să o dea ca lumea”, a declarat un sătean.

Sfaturi de la medici şi poliţişti

Valul de căldură este tot mai greu de suportat, în condiţiile în care în ultimele zile au fost atinse frecvent temperaturi de 35 de grade Celsius la umbră. Pe durata caniculei, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui recomandă populaţiei să evite expunerea la soare între orele 10-18. În această perioadă, vestimentaţia trebuie să fie lejeră şi în culori deschise la culoare, iar hidratarea este obligatorie. Trebuie să consumăm cel puţin doi litri de apă pe zi, dar şi fructe şi legume bogate în vitamine. În cazul apariţiei insolaţiei, manifestată prin dureri de cap ameţeli, frisoane, greaţă, este necesar ca persoana în cauză să se aşeze imediat la umbră, să-şi stropească faţa cu apă rece şi să-şi facă ventilaţie câteva minute, iar în cazuri mai grave, să se adreseze celei mai apropiate unităţi medicale.
Persoanele care suferă de boli cronice trebuie să respecte tratamentul. Cei mai vulnerabili sunt, în general, bătrânii sau adulţii peste 50-60 de ani, din cauza afecţiunilor cronice pe care le au şi din cauza faptului că se deplasează mai greu. Sunt expuşi la căderi, lipotimii şi alte stări de disconfort.
Specialiştii mai recomandă ca, în această perioadă, să evitaţi să cumpăraţi alimente din spaţii expuse la soare pentru că riscaţi să vă îmbolnăviţi.
Şoferii care pleacă la drum în aceste zile caniculare sunt sfătuiţi de poliţişti să verifice starea tehnică a maşinii. E bine ca, în cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, să oprească des în vederea repausului şi hidratării, iar pe cât posibil, staţionarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite.
Planificaţi-vă, pe cât posibil, deplasările cu maşina în afara intervalului orar 10-18 şi nu urcaţi la volan dacă vă simţiţi obosiţi! Atunci când în autovehicul se găsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceştia să fie protejaţi de razele directe ale soarelui. Copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>