class="single single-post postid-18206 single-format-standard">

Tãrani cu 11 milioane de euro în buzunare!

60323893

Gospodãriile tãranesti din judetul Vaslui au investit în jur de 11 milioane de euro în dezvoltarea afacerilor agricole, banii fiind atrasi prin intermediul Mãsurii 141 – “Sprijinirea fermelor de semi-subzistentã”. Micii producãtorii au utilizat fondurile nerambursabile europene pentru modernizarea adãposturile pentru animale, achizitionarea animalelor de rasã (vaci, berbeci, capre), construirea de solarii etc. În total, 1.470 de mici agricultori din judet au cîstigat finantãri pentru planurilor lor de afaceri.

Micile gospodãrii din judetul Vaslui au atras fonduri europene nerambursabile în valoare de circa 11 miliaone de euro. Absorbtia banilor s-a realizat în cadrul Mãsurii 141 – “Sprijinirea fermelor de semi-subzistentã”, un numãr de 1.470 de planuri de afaceri ale micilor producãtori fiind declarate eligibile. În total, în perioada 2008 – 2012, fermierii vasluieni au depus 1.850 de proiecte, în cadrul celor cinci sesiuni de depunere a documentatiilor. În prezent, beneficiarii se aflã în diferite transe de încasare a banilor, fondurile nerambursabile fiind acordate în sumã de 1.500 de euro pentru un proiect, timp de cinci ani. Dupã primii trei ani, se efectueazã o verificare în teritoriu, pentru a se stabili dacã femierii au îndeplinit mãsurile pe care si le-au asumat în planurile de afaceri. În cazul în care exploatatiile au fost dezvoltate conform planului, se realizeazã si plata ultimelor douã transe. Întreprinzãtori vasluieni au folosit banii pentru modernizarea adãposturile pentru animale, achizitionarea animalelor de rasã (vaci, berbeci, capre), schimbarea stupinelor, construirea de solarii, achizitionarea de echipamente agricole, dotarea cu mulgãtori performante etc. “Proiectele pentru aceastã mãsurã au fost depuse de cãtre toate comunele judetului Vaslui. Faptul cã mãsura a avut un oarecare succes, alãturi de alte mãsuri, a dus la schimbarea în bine a satului. Proiectele au fost întocmite de fermieri din grupa de vârstã cuprinsã între 30 si 40 de ani”, a spus Merisor Jalbã, coordonatorul Compartimentului de Dezvoltare Ruralã Judetean Vaslui.

Peste 3.000 de exploatatii bune de finantare

La începutul depunerii proiectelor pentru finantarea europeanã, la nivelul judetului Vaslui existau peste 3.500 de exploatatii de semi-subzistentã care se pretau la restructurare prin Mãsura 141 – “Sprijinirea fermelor de semi-subzistentã”. Fermele de semi-subzistentã sunt acele ferme care produc pentru autoconsum si valorificã pe piatã surplusul de produse. Proiectele au fost depuse de persoanele fizice în vârstã de pânã la 62 de ani, care desfãsoarã activitãti economice, în principal activitãti agricole. Exploatatia agricolã are o dimensiune economicã cuprinsã între 2 si 8 UDE, este situatã pe teritoriul tãrii, este înregistratã în Registrul fermelor/Registrul agricol si comercializeazã o parte din productia agricolã. Proiectul contine în principal, cererea de finantare, plan de afaceri, certificat de producãtor, document de înregistrare la Registrul fermelor/ agricol, acte doveditoare pentru pãmânt/ animalele pe care le detine. Planul de afaceri va prevedea o crestere a vânzãrii productiei si dezvoltarea exploatatiei ca dimensiune, orientarea exploatatiei pe piatã si identificarea nevoilor fermei.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

 

 

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>