class="single single-post postid-5396 single-format-standard">

Terra amenintata din nou

meteorit

O forţă încă neînţeleasă pe deplin pe cercetători, numită efectul Yarkovsky, ar putea duce la o coliziune a unui asteroid cu Terra. 

Efectul Yarkovsky poatea modifica traiectoria unui asteroid până în punctul în care ar ajunge să se ciocnească cu planeta noastră.

“Înţelegerea acestei forţe şi a modului în care ea influenţează traiectoriile asteroizilor e vitală pentru a putea stabili dacă ei se vor ciocni cu planeta noastră sa nu”, spune Josh Emery de la Universitatea Tennessee din Knoxville, citat de Daily Mail si de Realitatea.net.

Oamenii au identificat mai mulţi asteroizi care s-ar putea ciocni cu Terra în cea de-a doua jumătate a secolului acesta.

Astronomii care au studiat asteroidul 1999 RQ36, care va trece pe lângă Terra în 2135, au observat că traiectoria acestuia s-a deplasat cu 160 de kilometri, din cauza unei forţe misterioase numite efectul Yarkovsky. Acest efect este determinat de încălzirea puternică a stratului exterior al unui satelit, care ajunge să-i modifice traiectoria.

Efectul a fost numit după un inginer rus care a trăit în secolul XIX şi care a calculat în premieră că un obiect spaţial de mici dimensiuni va ajunge să-şi modifice orbita atunci când va absorbi lumina unei stele şi va re-emite această energie sub formă de căldură.

Related posts:

  1. ionelutului spune:

    cine naiba zice >?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>