class="single single-post postid-27566 single-format-standard">

Tot mai săraci şi tot mai puţini: Judeţul pustiu

casa.taraneasca

Zăpăciţi de traiul greu, tinerii vasluieni iau calea oraşelor mari sau a străinătăţii. Cei rămaşi nu se mai grăbesc să aducă pe lume copii. Sporul natural înregistrat în primele nouă luni din acest an este negativ, iar previziunile legate de evoluţia populaţiei judeţului sunt sumbre.

Fără utilităţi, fără drumuri, fără oportunităţi. Este rezumatul scurt şi sec al vieţii în satele şi cătunele de unde vasluienii au ales să plece spre o viaţă mai bună.Depopularea localităţilor din zona noastră este determinată în primul rând de exodul tinerilor, care caută locuri de muncă. Rămaşi singuri şi fără putere de muncă, bătrânii îşi părăsesc şi ei casele şi se mută, chipurile, la civilizaţie. Există şi sate care îmbătrânesc şi mor odată cu locuitorii lor.
În prezent, mii de case din mediul rural şi sute de apartamente din urban sunt cu lacătul pe uşă. Siliţi de sărăcie, în special tinerii au luat calea oraşelor mari sau a străinătăţii. Aduc pe lume acolo bebeluşi, doar că nu-i mai cheamă Gheorghe, Ion, Victor, ci Mateo, Nicholas, John şi au altă cetăţenie decât cea română.
„Unii dintre cei mai tineri membri ai familiilor şi-au găsit locuri de muncă la oraşe sau în alte ţări. Când veneau acasă în concediu, le povesteau consătenilor avantajele traiului civilizat şi cât de bine se poate câştiga în industrie sau servicii. Încet-încet, satele se depopulează», ne-a spus un primar de comună.
De altfel, şi datele statistice ale acestui an sunt triste pentru vasluieni, populaţia judeţului înregistrând o scădere continuă. În primele nouă luni ale acestui an, sporul natural este negativ, -1,32 la mia de locuitori. Dacă la oraşe situaţia este rezonabilă (Vasluiul are ^1,71 la mia de locuitori, Murgeniul ^7,32 la mie etc.), la sate, scăderea populaţiei este mai mult decât evidentă. Aşa se face că sporul natural în urban este de pozitiv, 4,40 la mie, dar anulat de sporul negativ din rural, de -5,92 la mie.
“Menţinerea sporului natural la valori negative determină în timp apariţia unui fenomen demografic grav, cu repercusiuni asupra tuturor proceselor sociale şi economice: îmbătrânirea populaţiei”, a declarat Mihaela Vlada, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui.
Potrivit rezultatelor recensământului din 2011, mai bine de 50 de aşezări din judeţul Vaslui, sate de mărime medie sau mică, se confruntă cu depopularea. Acolo unde sunt posibilităţi reduse de a dezvolta o agricultură performantă, e posibilă o dispariţie a întregului sector de populaţie.
Scăderea natalităţii şi plecările tinerilor în străinătate au afectat din plin şi învăţământul. Multe şcoli au fost comasate pentru că nu aveau decât cinci-şase elevi.
“Sunt şcoli închise, sunt şcoli comasate. Scăderea natalităţii îşi spune cuvântul, iar pentru viitor nu se întrevede o rezolvare. E destul de dificil în învăţământ. Se restrâng catedre, se pierd posturi în şcoli şi licee”, a menţionat Narcis Aprodu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>