class="single single-post postid-15694 single-format-standard">

Traficantii de droguri din Vaslui cunosc «pretul corect»

65250591_1.Imagini.ale.DROGURI.LEGALE

Conforma raportului Agentiei Nationale Antidrog (ANA) pentru 2012, kilogramul de cocainã s-a vândut, anul trecut, pe piata drogurilor din România, cu sume care au variat între 40.000 si 70.000 de euro, mai mici decât cele din 2011. Singurul vasluian arestat, în 2013, pentru trafic de cocainã, un tânãr de 36 de ani din Iana, cunostea foarte bine «scorurile» din piatã, solicitând 50 de euro pentru gramul de cocainã. Dacã, din fericire, traficul de cocainã are (încã) proportii reduse în judetul nostru, nu acelasi lucru se poate spune despre traficul si consumul de substante etnobotanice, care este în crestere, în ciuda interzicerii prin lege a acestora.

Conform raportului dat recent publicitãtii, un kilogram de cocainã s-a vândut, anul trecut, pe piata drogurilor din România, cu sume care au variat între 40.000 si 70.000 de euro. În 2011, kilogramul de cocainã a costat între 45.000 si 90.000 de euro, scãderea pretului fiind, printre altele, o consecintã directã a efectelor crizei asupra buzunarului consumatorilor. Cele mai mici preturi ale cocainei pe piata drogurilor din România au fost în 2004, 2005 si 2006, când kilogramul s-a vândut cu sume între 35.000 si 50.000 de euro. Totusi, raportul ANA confirmã faptul cã, în prezent, cocaina rãmâne cel mai scump drog de pe piata româneascã, la polul opus aflându-se canabisul. Astfel, un kilogram de canabis s-a vândut în România, anul trecut, la preturi cuprinse între 2.000 si 5.000 de euro, precizeazã ANA. În acelasi timp, un kilogram de hasis a costat între 4.000 si 7.000 de euro, iar kilogramul de heroinã, între 17.000 si 22.000 de euro.

Vasluiul, un punct (înca) mic pe harta cocainei

Având în vedere preturile practicate pe piata drogurilor din tara noastrã, se poate spune cã bãrbatul din Iana care, în luna aprilie, a fost arestat pentru trafic de cocainã, cunostea foarte bine „mercurialul“. Reamintim cã, pe 22 aprilie, politistii de combatere a criminalitãtii organizate si procurorii DIICOT au documentat activitatea infractionalã a lui Costel Bichinet, în vârstã de 36 ani, din comuna Iana. În urma perchezitiei, din locuinta acestuia au fost ridicate aproximativ 40 de grame de cocainã, droguri pe care suspectul le adusese din Italia. Politistii au stabilit cã acesta vânduse, deja, mai multor tineri din municipiul Bârlad si localitãtile limitrofe mai multe doze de cocainã, cerând 50 de euro pentru un gram. Evident, traficantul din Iana a fost prezentat instantei de judecatã cu propunerea de arestare preventivã, pentru sãvârsirea infractiunilor de introducere în tarã de droguri de mare risc si trafic de droguri de mare risc, iar instanta a emis pe numele lui mandat de arestare preventivã pentru 29 de zile.

Fruntasi la etnobotanice!

În ciuda faptului cã, în judetul nostru, magazinele cu produse etnobotanice au fost închise încã din anul 2010, în spitale apar din ce în ce mai des cazuri de tineri care au consumat astfel de substante. Astfel, în 2012, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui au ajuns sase tineri cu intoxicatie provocatã de consumul de etnobotanice, droguri si etanol, care au avut nevoie de îngrijiri medicale. Alti nouã tineri, au ajuns, din aceleasi motive, la Spitalul de Urgentã din Bârlad, majoritatea fiind internati în sectiile de Terapie Intesivã, Psihiatrie sau Pediatrie. În cazul în care au refuzat internarea sau nu au avut o stare medicalã deosebit de gravã, au fost externati, cu recomandare de consult psihiatric. Potrivit Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, în anul 2012, 13 dintre pacientii cu intoxicatie cu etnobotanice au fost de sex masculin, iar doi de sex feminin, cresterea în rândul tinerelor fiind una semnificativã si îngrijorãtoare, cu atât mai mult cu cât vârsta consumatorilor este într-o continuã scãdere. Astfel, din cei 15 consumatori înregistrati anul trecut, unul are sub 15 ani, opt aveau între 15 si 19 ani, trei aveau vârste cuprinse între 20 si 24 de ani, doi aveau vârste între 25 si 29 de ani, un singur consumator având peste 30 de ani. Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui, spune cã, desi institutia pe care o conduce, prin serviciul de prevenire, efectueazã tot felul de actiuni pentru a descuraja consumul de etnobotanice si droguri, în evidente ajung doar consumatorii care impun asistentã medicalã si, de multe ori fãrã voia lor, ajung la medic.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>