class="single single-post postid-39427 single-format-standard">

Trei medici vasluieni acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat

spaga.de.sarbatori.pentru.doi.inspectori.fiscali.1_size1

Nu mai puţin de 17 cadre medicale din Vaslui şi Bacău sunt acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual şi instigare la fals. Respectivii sunt acuzaţi că, fără a efectua consultaţii, îşi puneau vizele pe fişele medicale ale candidaţilor la examenul pentru obţinerea permiselor de conducere.
Potrivit procurorilor, cei mai mulţi dintre absolvenţii şcolilor de şoferi mergeau la o clinică privată din Bacău, New Central Med, achitau o taxă şi primeau fişa auto cu toate parafele necesare.
Pe lângă Elena Duţă Niţescu, patroana clinicii, au mai fost trimişi în judecată: Oana Cristina Zaharia, medic psihiatru Vaslui, Abu Gamea Naeif, medic ORL Vaslui, Elena Gabriela Strâmbeanu, medic Vaslui, Gabriela Pârlog, medic medicină internă Bacău, Carmen Covrig, medic psihiatru Bacău, Gabriela Dominte, medic ORL Bacău, Constantin Negru, medic Bacău, Monica Cruceanu, asistentă, Gianina Elena Ciubotaru, asistentă, Silviu Cataramă, angajat la şcoala de şoferi Uniprev Auto SRL Vaslui, Simona Botezatu, Bianca Elena Mardare, Mihaela Vasilica Aancuţei, Lenuţa Matei şi Lenuţa Şmuc.

Ancheta a durat doi ani

Scandalul a izbucnit acum doi ani şi jumătate, după ce fostul preşedinte al Colegiului Medicilor Vaslui, Mioara Daşcău, a depus o plângere la Parchet, reclamând că fişele medicale pentru viitorii şoferi sunt false. Ea a constatat că respectivii sufereau de boli cronice incompatibile cu condusul autovehiculelor.
“Ca exemplu, aveam un bolnav cronic cu cancer în faza de metastază, iar pe fişa medicală făcută la o clinică privată figura apt de sus până jos. Degeaba mai punem noi, medicii de familie, că aceşti pacienţi sunt suferinzi de o boală cronică, dacă în final pe fişă apare apt pentru condus autovehicule, cu ştampila şi semnătura clinicii private. Am prezentat procurorului trei cazuri concrete şi sperăm ca această practică să înceteze. Suntem convinşi că numărul accidentelor rutiere ar scădea, dacă aceste fişe ar fi întocmite corect. Altfel, o să ne trezim că trimitem copilul să ia o pâine şi este lovit pe trotuar de o maşină condusă de un şofer care a suferit nu ştiu ce criză când se afla la volan”, declara, în aprilie 2014, Mioara Daşcău.
Potrivit acesteia, instructorii auto sunt complici la obţinerea acestor fişe medicale de la clinici private.

Cine nu are voie să conducă

Afecţiunile cardiovasculare grave, tulburările neurologice, bolile mintale, dependenţa de alcool sau droguri sunt doar câteva dintre afecţiunile care îi pot lăsa pe şoferi fără dreptul de a conduce un autovehicul. De fapt, orice boală care poate expune un şofer la deteriorarea bruscă a funcţionării sistemului cardiovascular sau alterarea rapidă a funcţiilor cerebrale constituie un pericol pentru siguranţa rutieră. Totodată, cei care suferă de tensiune arterială anormală, cei cu antecedente de infarct miocardic, precum şi cei care poartă stimulator cardiac pot pierde dreptul de a conduce şi îşi pot reînnoi permisul doar după examinări medicale suplimentare, complexe şi periodice.
În cazul în care şoferul are probleme cu acuitatea vizuală, câmpul vizual, suferă de diplopie (tullburare care constă în perceperea dublă a imaginii unui obiect), are o capacitate vizuală scăzută în condiţii de luminozitate redusă şi sensibilitate la lumina puternică şi contraste, atunci permisul poate fi acordat sau schimbat doar în condiţii excepţionale, medicul fiind cel care hotărăşte dacă solicitantul este apt sau nu. Normele legale limitează la opt numărul dioptriilor pe care le pot avea şoferii. Pierderea unui ochi duce la interdicţia de a mai şofa timp de şase luni, apoi se cere un nou aviz de la oftalmolog. De asemenea, dacă sunt depistate afecţiuni oculare evolutive, şoferii au obligaţia să facă examene oftalmologice periodice.
Incompatibile cu volanul sunt şi persoanele care suferă de tulburări neurologice grave, asociate afecţiunilor sau intervenţiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficienţe motorii sau senzoriale şi afectează echilibrul şi coordonarea. Din această categorie face parte şi epilepsia. Crizele de epilepsie, precum şi alte tulburări subite ale stării de conştienţă reprezintă un pericol real pentru siguranţa rutieră. Legislaţia prevede că tulburările mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecţiuni, traume ori intervenţii neurochirurgicale, retard psihic sever sau problemele comportamentale grave datorate vârstei, dar şi tulburările grave ale capacităţii de judecată, comportament ori adaptabilitate nu permit şofatul. În cazul bolilor psihice, pacienţii pot fi agresivi în trafic, neatenţi sau pot intra în panică, iar tratamentul poate da stări de somnolenţă şi scădea reflexele.
Persoanele dependente de alcool sau care sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când se află la volan nu-şi pot reînnoi permisul auto şi nici nu-l pot obţine. De asemenea, dependenţii de substanţe psihotrope, dar şi cei care, nefiind dependenţi, fac abuz de ele în mod regulat nu mai au dreptul să conducă. Prevederile sunt valabile şi în cazul administrării medicamentelor care afectează capacitatea de a conduce prin efectele secundare: somnolenţă, dureri de cap, ameţeală, scăderea reflexelor, stări confuzionale sau înceţoşarea vederii.
Persoanele cu handicap fizic pot conduce un autoturism, în anumite condiţii, cu avizul unei unităţi medicale autorizate şi după ce sunt supuse unor teste practice. Avizul medical trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară vehiculului şi dacă şoferul trebuie să poarte dispozitiv ortopedic.
Potrivit Codului Rutier, medicul de familie trebuie să sesizeze Poliţia dacă un pacient aflat în evidenţa sa şi care are permis suferă de una sau mai multe dintre bolile pentru care se impune interdicţia de a conduce autovehicule.

Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>