class="single single-post postid-9658 single-format-standard">

Tu decizi! Voteazã legal!

tu.decizi.voteaza.legal.vasluionline.ro

Campanie de informare, prevenire si constientizare a cetãtenilor cu privire la sanctiunile aplicate în cazul nerespectãrii legislatiei în vigoare.

Prin campania demaratã în luna noiembrie de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), adresatã cetãtenilor români cu drept de vot, se doreste informarea cât mai exactã a acestora cu privire la prevederile Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Acest act normativ prevede pentru comiterea de fapte de naturã penalã pedepse cu închisoare cuprinse între 6 luni si 7 ani. Mita este definitã ca “promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinãrii alegãtorului sã voteze sau sã nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de cãtre alegãtor, în acelasi scop”. Aceastã faptã se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Astfel, legea pedepseste nu numai cel ce dã mitã, dar si pe cel care primeste. În categoria bunurilor prevãzute de lege sunt incluse si alimentele, bãuturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun ori mãrfurile nealimentare. Bunurile care nu intrã sub incidenta legii sunt materialele si obiectele de propagandã electoralã inscriptionate cu însemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor care participã la alegeri, a cãror valoare nu depãseste 10 lei fãrã TVA, precum si afise, pliante, cãrti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, cãni, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, mãnusi, pelerine, jachete, inscriptionate cu însemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor care participã la alegeri. Pedeapsã cu închisoare de la 6 luni la 5 ani se aplicã si persoanei care voteazã fãrã a avea acest drept ori voteazã de douã sau mai multe ori în ziua alegerilor. Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului de cãtre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de cãtre alte persoane constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de vot sau de a fi ales se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Astfel de informatii privind consecint ele nerespectãrii legislatiei electorale au fost transmise cetãtenilor din mediul urban si din mediul rural, în urma actiunilor desfãsurate de la demararea campaniei si pânã în prezent de politisti, jandarmi, lucrãtorilor din Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Vaslui, politistilor de frontierã si specialistilor în prevenire. Cetãtenilor le-au fost înmânate si materiale preventive realizate în cadrul campaniei “Tu decizi! Voteazã legal!”

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>