class="single single-post postid-7391 single-format-standard">

Umorul a împlinit la Vaslui vârsta deplinei maturități (XXVI)

2_festivitatea de deschidere 2010.preview

Ediția anului 2010 a fost cea mai scurtă (patru zile, 7-10 octombrie), după cea inaugurală din 1970, care a însumat trei zile (3-5 iulie).
Încă de la începutul manifestărilor, cotidianul Vremea nouă (continuatorul Adevărului de Vaslui) s-a situat pe o poziție critică față de conducerea de atunci a județului. Gazetarul Ovidiu Munteanu a titrat în numărul 463/8 octombrie 2010 astfel: “Președintele Mihalachi s-a supărat rău pe ziariști”. De fapt, președintele în exercițiu al CJ Vaslui declarase: “Noi și Consiliul Local Vaslui suntem cei care organizăm festivalul, deci mi se pare normal să împărțim marea majoritate a invitațiilor nouă și celor care considerăm noi de cuviință”.
Apreciind că oamenii nu prea aveau bani pentru distracție, organizatorii au tipărit 300 de invitații, pe care le-au împărțit așa cum au știut mai bine. De altfel, jurnalistul se resemnase, încheindu-și astfel intervenția (care va fi și ultima a susnumitului cotidian la această ediție): “Oricum ar fi, nu avem ce face și, așa cum spune președintele Mihalachi, trebuie să fim veseli. Altfel, ne ia mama dracului!”

“Începe Festivalul: «Tănase», mai sărac ca niciodată”
Mihaela Zărnescu, de la Monitorul de Vaslui, remarcase același lucru ca oricare alt cetățean al municipiului Vaslui, și anume că, în plină criză, primordiale rămân pâinea cea de toate zilele, plata utilităților și grija față de copii: “Mai scurtă și mai săracă ca de obicei, astăzi începe cea de-a XXI-a ediție a Festivalului de umor «Constantin Tănase»”. Autoarea își bucurase, oarecum, cititorii, anunțându-i că este totuși și gratis ceva: “Salonul de caricatură și grafică umoristică”.
Chiar dacă, la precedenta ediție, remarcabilul Ștefan Popa Popa’s anunțase cu năduf că nu va mai expune în România niciodată, iată că nu l-a lăsat inima și a venit la Vaslui pentru a-și desfăta publicul fidel, desfășurându-și simezele în centrul urbei, cu celebrele sale portrete de oameni celebri din toată lumea. Nici acest important eveniment nu i-a scăpat Mihaelei Zărnescu, la fel cum nu a scăpat nici confraților de la Obiectiv de Vaslui, care au scos iarăși un supliment special pentru toate cele patru zile ale festivalului. Jurnalistul Cristi Lapa a remarcat “…prea marea sobrietate a acestei ediții”, plângându-se la gazetă că “Nici măcar celebrul Viziteu nu a mai fost chiar așa de amuzant”. Artistul vasluian expusese o “personală” în holul Primăriei Vaslui, lansând cu această ocazie și volumul “Râsu… plânsu”.

“Teatrul, la înălțime!”
Cronicarul de serviciu pe festival de la Obiectiv de Vaslui, Cristi Lapa, făcuse rost de-o invitație din aia cu ciubote roșii, pentru că altfel nu-mi explic faptul că a fost zi de zi prezent la manifestări. În numărul de luni, 11 octombrie, deci după tragerea cortinei, ziaristul a scris un frumos articol despre trupele teatrale prezente la această ediție, din care o notă aparte a dat spectacolului “Amorul dănțuie și feste joacă”, în interpretarea actorilor Teatrului “Mihai Eminescu” din Chișinău.
Față de alți ani, sărăcia a determinat invitarea a doar câteva colective teatrale, dar “O lume nebună, nebună, nebună” a botoșănenilor de la Teatrul “Mihai Eminescu” l-a impresionat profund pe ziarist. În ultima seară, cea de duminică, 10 octombrie 2010, Teatrul “Majestic” din Ploiești a jucat “Bonsoir, Paris” în fața unei săli arhipline, cuprinse de frenezia bunei dispoziții, dar, poate, și a frigului pătrunzător din incinta neîncălzită, după cum remarcase (și criticase) Cristi Lapa. Desigur, nu putea lipsi nici “Victor Ion Popa” din Bârlad, cu a sa piesă “Take, Ianke și Cadâr”. O noutate a fost trupa “Tourette”, cu spectacolul “Ich clown”, de Vera Ion și Sorin Poamă.
Tot în zilele manifestărilor, a apărut lucrarea avându-l ca autor pe prof.dr. Dumitru V. Marin, “Festivalul Național al Umorului «Constantin Tănase» Vaslui. Mărturii, documente și foto-album”. Directorul cotidianului Monitorul de Vaslui, Romeo Crețu, a “stat de vorbă cu oamenii” prin intermediul scurtei prezentări a acestei cărți.

“Voluntarii bleu ciel…”
Cornel Udrea, un constant și activ participant la aproape toate edițiile Festivalului, a fost unul dintre autorii importanți ai suplimentului special scos de ziarul Obiectiv de Vaslui, dar și un fin și atent observator al întâmplărilor petrecute pe parcursul celor patru zile din luna octombrie a anului 2010. Astfel, în articolașul cu numele de mai sus, a scris următoarele: “Comandoul lui Lucian Onciu a fost însoțit în permanență de o echipă de tineri, îmbrăcată în tricouri albastre, cu însemnele festivalului, o echipă câștigătoare, mereu zâmbitoare, plină de amabilitate și promptitudine în informație, conducerea oaspeților la locurile din sala de spectacole sau împărțirea programelor festivalului, cu un cuvânt plăcut și o urare de bun venit. Ar fi multe de spus (și de scris) despre acest festival de austeritate, dar un lucru este sigur: atât timp cât tinerețea, dublată de seriozitate și dorință de autodepășire, trece peste birocrații curente și posomoreli funcționărești, festivalul va trăi, va supraviețui pentru pregătirea următoarei bienale. Bravo, Lucian, bravo, dragi voluntari în bleu ciel!”
Tot în ziarul Obiectiv de Vaslui fusese inserată componența juriului Concursului de interpretare, nume tot unul și unul: “Bogdan Ulmu – scriitor, regizor, președinte; Dionisie Vitcu – actor, profesor la Universitatea «George Enescu» din Iași; Marcel Anghel – actor, director al Teatrului «Victor Ion Popa» din Bârlad; Dan Coșeru – profesor de mișcare scenică la Universitatea «George Enescu» din Iași; Aurelian Bălăiță – conferențiar la aceeași universitate; Ștefan Oprea – publicist, critic de teatru și profesor la Universitatea «George Enescu» din Iași; Cornel Udrea – publicist, scriitor”.
La acest concurs, nu s-a acordat Marele Premiu, dar pentru locul I juriul l-a votat în unanimitate pe interpretul Constantin Tiron, din Câmpulung Moldovenesc, care a interpretat un monolog-cuplet după “Nu sunt parale” al marelui Tănase. (Va urma)

Related posts:

Sursa: obiectivdevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>