class="single single-post postid-17893 single-format-standard">

Un «Plan Marshall» pentru judetul Vaslui

2_1839_prd

Oamenii de afaceri vasluieni vor cere Guvernului sã operationalizeze un program special pentru reconstructia judetului Vaslui. Principalul obiectiv al programului este scãderea decalajului economic între Vaslui si restul tãrii. La definitivarea strategiei si transmiterea ei la Bucuresti vor fi angrenate si Prefectura, si Consiliul Judetean Vaslui. În sustinerea proiectului de salvare, patronatul invocã sprijinul imens pe care vasluienii l-au acordat, la alegeri, Uniunii Social Liberale.

Oamenii de afaceri vasluieni au cerut Prefecturii si Consiliului Judetean Vaslui sã solicite de la Guvern aplicarea unui program special pentru judetul Vaslui, cu scopul de a diminua decalajul economic imens existent între Vaslui si alte judete din tarã. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Întreprinderilor Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui, a precizat cã mãsurile de sprijinire a judetului Vaslui trebuie sã vizeze finantãrile asigurate din fondurile structurale europene. “Din punct de vedere economic, judetul Vaslui este pe ultimul loc în tarã. Trebuie sã se solicite mãsuri compensatorii pentru judetul Vaslui, prin aplicarea unui program special care sã acopere cerintele mediului de afaceri si sã recupereze rãmânerea în urmã a Vasluiului. Pentru ca guvernarea sã revinã Uniunii Social Liberale, judetul Vaslui a oferit un sprijin imens, iar aceastã structurã trebuie sã sprijine, acum, judetul Vaslui”, a declarat Ovidiu Copacinschi. În acest sens, în perioada imediat urmãtoare, patronatul local va întocmi un proiect de program, iar dupã discutiile cu autoritãtile judetului, memoriul va fi transmis la Bucuresti.

Lobby pentru Vaslui

Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui, a spus cã, în prezent, economia nu merge, iar pentru relansarea productiei trebuie aplicat de urgentã un set de mãsuri. Constantin a adãugat cã la toate întâlnirile pe care le-a avut cu premierul, cu ministrii si alti reprezentanti guvernamentali, a fãcut lobby pentru judetul Vaslui. “Sunt câteva lucruri care trebuie rezolvate cât mai repede. În prezent, existã frica oamenilor de afaceri cã nu vor fi creditati. De asemenea, cerem ca sã se opereze corectiile necesare la Codul Fiscal si treptat sã se lãrgeascã aria de impozitare. Reducerea CAS, precum si repornirea investitiilor care acum stagneazã reprezintã, de asemenea, prioritãti pentru mediul de afaceri. Noi ne dorim ca demersul nostru la Guvern sã fie complementar cu cel al autoritãtilor judetene”, a spus Ionel Constantin. Referindu-se la situatia economiei reale, Gheorghe Croitoru, presedintele Sindicatului CNSLR “Frãtia” Vaslui, crede cã numai crearea de locuri de muncã poate relansa viata socio-economicã a judetului Vaslui. “Avem prea multe emisuni de televiziune si prea putine mãsuri în vederea dinamizãrii activitãtii economice. Nu ne putem aduce copiii înapoi acasã dacã nu vom face locuri de muncã. Trebuie sã îi avem alãturi de noi, nu sã fie mereu în pribegie”, a spus Gheorghe Croitoru. La jumãtatea anului 2013, rezultatele înregistrate de operatorii economici din judetul Vaslui nu sunt deloc bune. Foarte multe societãti continuã sã se confrunte cu lipsa de comenzi si de lichiditãti, pe fondul cãderii cererilor din partea consumatorilor. “Nu sunt nici investitii pornite. Singurele proiecte implementate de primari si Consiliul Judetean mentin în viatã firmele locale. Am impresia cã Banca Nationalã a României a retras banii de pe piatã pentru a mentine un leu puternic. Bãncile trebuie sã reporneascã finantarea si sã reducã dobânzile de cofinantare sub 4%”, mai spune Ionel Constantin. Oamenii de afaceri asteaptã încã o serie de mãsuri care se relanseze productia si crearea de locuri de muncã. În actiunea Guvernului de a acorda facilitãti întreprinzãtorilor, patronatul asteaptã ca si primarii sã se implice în sustinerea afacerilor. “La Botosani, Iulian Butnaru, director în cadrul Ministerului de Finante, a anuntat un set de facilitãti pe care le va pune în practicã ministerul. Este vorba de facilitãti privind reducerea fiscalitãtii, cresterea absorbtiei fondurilor europene, eliminarea impozitã rii profitului reinvestit, diminuarea CAS-ului, mãsuri care vor veni gradual”, a exemplificat Constantin.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>