class="single single-post postid-2474 single-format-standard">

Unirea Basarabiei cu România sărbătorită la Chișinău

Unirea Basarabiei cu România sărbătorită la Chișinău

Cu ocazia împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918 au fost organizate mai multe manifestaţii culturale la Chişinău. Ca un rezumat al represiunii comuniste din România, Institutul Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ la Chişinău, Primăria municipiului Chişinău şi alte instituţii au organizat expoziţia “’Memoria ca formă de justiţie”.

Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău, a declarat că Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 a însemnat aducerea actualului teritoriu al Republicii Moldova mai aproape de Europa. ‘Sperăm că, într-o bună zi, acest lucru va avea loc din nou şi Republica Moldova va fi din nou în marea familie europeană şi mai aproape de vatra sa românească’, a mai declarat el pentru Agerpres.

Primarul Chişinăului a avut o întrevedere cu primarul de Alba Iulia, Mircea Hava, cu care Chirtoacă a semnat la 1 decembrie 2011 un acord de înfrăţire. “De fiecare dată când venim la Chişinău şi mergem pe bulevardul Alba Iulia, trăim aceleaşi sentimente de parcă am fi acasă. Legătură noastră e una de suflet. Tocmai de asta vom continua să susţinem proiectele începute la Chişinău”, a declarat Mircea Hava.

Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918 este o dată controversată în Republica Moldova.  Pentru unii este motiv de sărbătoare, iar pentru alţii reprezintă o zi a cotropirii teritoriului actualei Republici Moldova de către România. În timpul guvernării comuniste dintre anii 2001 și 2009 ziua de 27 martie a fost marcată de scandaluri şi incidente, mai multe persoane, inclusiv cetăţeni români şi politicieni fiind arestaţi.

Abia după 2010 ziua Unirea Basarabiei cu România a fost marcată cu mai mult fast  datorită venirii la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană şi mai ales în acest an, când se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la fostul Imperiul Țarist.

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>