class="single single-post postid-38028 single-format-standard">

Vacanta si campania agricolã scad rata somajului în judet

somaj

Doar 342 de tineri absolventi din promotia 2016 s-au înscris la Fortele de Muncã Vaslui pentru a primi somaj. Numãrul cererilor este extrem de mic, în conditiile în care, în anii trecuti, peste 1.000 de tineri au primit ajutor de somaj. Vacanta, tentatia unui loc de muncã în strãinãtate sau campania agricolã sunt principalele cauze pentru care tinerii nu s-au înghesuit la AJOFM. În prezent, judetul Vaslui are înregistrati circa 16.000 de someri.

Absolventii de liceu din promotia 2016 lasã pe ultima sutã de metri inscrierea la Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã (AJOFM) Vaslui. Panã la aceastã datã, doar 342 de absolventi s-au trecut pe listele de somaj, in conditiile in care, anul trecut, au primit indemnizatia de somaj 1.479 de tineri, iar in 2014, un numãr de 1.585. Termenul limitã pentru a se inscrie la AJOFM Vaslui ca persoane in cãutarea unui loc de muncã si a putea beneficia de indemnizatie de somaj este 29 august 2016. „Ne asteptãm in zilele care urmeazã ca si alti absolventi sã vinã sã se inregistreze la AJOFM. Noi am fãcut campanii de informare despre acest termen de inregistrate in toate liceele si scolile profesionale din judet”, a spus Laura Toporãscu, purtãtorul de cuvant al AJOFM Vaslui. Întarzierea tinerilor absolventi de a se incrie pe listele de somaj are mai multe explicatii. Multi tineri se gandesc sã plece in strãinãtate si testeazã piata, o parte sunt angrenati in campania agricolã de sezon, iar unii se relaxeazã in vacantã. Însã, la fel ca si in anii trecuti, dupã jumãtatea lunii august o mare parte din absoventi se prezintã la sediul AJOFM Vaslui.

Ce spune legea?

Absolventii de liceu promotia 2016 se pot prezenta pentru inregistrare ca persoanã in cãutarea unui loc de muncã ca etapã prealabilã si obligatorie pentru obtinerea indemnizatiei de somaj in intervalul 1 iulie – 29 august 2016. Absolventii trebuie sã se prezinte la agentiile pentru ocuparea fortei de muncã in raza cãrora isi au domiciliul in termen de 60 de zile de la absolvire. În cazul absolventilor de liceu, indiferent de promovarea sau nepromovarea Examenului de Bacalaureat, termenul de 60 de zile incepe pe 1 iulie. În cazul persoanelor care nu au situatia scolarã incheiatã la toate materiile (corigente) acestea se vor prezenta tot in termen de 60 de zile de la data de 1 a lunii urmãtoare promovãrii examenului de corigentã. În acest sens, adeverinta eliberatã de institutia de invãtãmant va specifica data promovãrii examenului de corigentã. În situatia in care un absolvent de liceu nu promoveazã examenul de bacalaureat (indiferent dacã s-a prezentat sau nu la acesta), absolventul are dreptul sã se prezinte la AJOFM in intervalul 1 iulie – 29 august 2016. Dacã absolventii aflati in una din situatiile mentionate nu se inregistreazã in intervalul de 60 de zile de la absolvire (1 iulie – 29 august 2016), ei au dreptul sã se prezinte pentru inregistrare ca persoane in cãutarea unui loc de muncã, dar nu vor avea dreptul la indemnizatie de somaj.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>